Gabriela Firea, Primar General al Capitalei 2016 – 2020, prim vicepreședinte al PSD, candidat pe listele PSD la Senat pentru București

Anul 2020 a venit cu o problemă neașteptată, ne-a schimbat rutina de zi cu zi, ne-a pus la încercare capacitatea de a ne adapta și de a găsi în cele mai multe cazuri răspunsuri potrivite, ne-a arătat vulnerabilitățile și cât de mult depindem unii de ceilalți. Sănătatea, educația și economia rămân și după un an de zile cele mai sensibile domenii.

Firea: În Senat, voi fi vocea oamenilor! Așa cum în primărie, am fost sprijinul oamenilor! Cu susținerea bucureștenilor, voi continua în Parlament toate proiectele benefice pentru cetățeni în cele mai importante domeniile, cum ar fi: sănătate, educație, mediu, transport, infrastructură.

Mă voi bate în continuare pentru ca Bucureștiul să aibă un buget adecvat nevoilor, o centură rutieră ocolitoare care să rezolve problema traficului și a poluării, rețea de termoficare modernizată, școli și spitale la nivel european. Pentru mine, oamenii au fost și rămân pe primul loc!

Ați ales să fiți alături de oameni și de problemele lor reale. Ați propus și implementat proiecte. Vorbim acum despre educație.

Gabriela Firea: În programul PSD pentru alegerile parlamentare am introdus Programul Național ”Școala cu program prelungit”. Înființarea școlilor cu program prelungit, până la ora 16.00 va oferi astfel elevilor pe lângă programul şcolar şi posibilitatea de a primi o masă caldă şi de a participa la activități de aprofundare, remediale şi extracurriculare la decizia școlii, în funcție de specificul comunității. Prin acest program, toţi elevii, chiar şi cei care provin din familii fără venituri substanţiale, vor beneficia de cursuri de instruire după terminarea orelor de curs, cât timp părinţii sunt încă la locul de muncă.

Bursă de asistență socială de 1.000 lei. O gură de aer pentru elevii în nevoie

Gabriela Firea: Am introdus în programul PSD pentru alegerile parlamentare relaxarea condiţiilor de acordare a burselor sociale la nivel național, care să ducă la dublarea numărului de beneficiari ai bursei sociale, care ar trebui să fie asigurată lunar la 40% din salariul minim net pe economie. Ne propunem ca bursa de studiu să ajungă la 32% din salariul minim pe economie, bursa de merit la 35%, iar cea de performanţă la 37,5%.

Înfiinţarea unei burse de asistenţă socială de 1.000 de lei pentru copiii care provin din sistemul de protecţie instituţionalizat, cu condiţia ca aceştia să fie înscrişi într-o unitate de învăţământ preuniversitar și garantarea transportului gratuit pentru elevi pentru toate tipurile de transport, pe tot parcursul anului calendaristic reprezintă o prioritate a mea, dar și a colegilor mei în momentul în care vom ajunge în Parlamentul României. De asemenea, susținem în continuare alocarea a  6 procente din PIB pentru educaţie.

În aceste momente, situația învățământului este una destul de complicată. Chiar dacă vorbim de București am putut vedea că învățământul online are destule hibe. Învățământul online ne-a demonstrat de la începutul anului și până în prezent că existe probleme legate de predare.  

Gabriela Firea:  Sistemul de educație are nevoie în continuare de investiții, pregătire și adaptare la noile cerințe pentru desfășurarea anului școlar în condițiile actuale. Programul PSD pentru guvernarea 2020 – 2024 prevede demarare unui proiect ”Școli inteligente pentru copii inteligenți”. Prin acest proiect ne-am propus să asigurăm resurse materiale digitale – laptopuri sau tablete și conectare la internet, realizarea unui sistem integrat de eLearning bazat pe o platformă cu facilități de videoconferință, dar și înființarea ”Platformei națională digitală a educației”, unde să fie găsite manuale în format digital, catalogul virtual, dar și alte resurse de învățare și evaluare. La toate acestea vrem să adaugăm realizarea unei Platforme educaționale digitale multimedia și a unei Biblioteci virtuale multimedia în colaborare cu Televiziunea Română.

Toate aceste lucruri se pot rezolva. Spun acest lucru cu convingere, întrucât la nivel de Capitală am reușit implementarea unor astfel de proiecte, evident la o scară mai mică.

 

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati