Gabriela Firea: Victimele violenţei domestice vor beneficia de expertiză medicală gratuită

Gabriela Firea, ministrul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de şanse, a anunțat că victimele violenţei domestice vor beneficia de expertiză medicală gratuită începând cu anul viitor, în timp ce agresorii trebuie pedepsiţi şi ţinuţi la distanţă prin ordine de protecţie sau brăţări electronice.

„Începând cu anul 2022, victimele violenţei domestice vor beneficia de decontarea contravalorii expertizei medicale şi a certificatelor medico-legale, cheltuieli care vor fi asigurate de Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de şanse (MFTES), prin Agenţia Naţională pentru Egalitatea de Şanse între Femei şi Bărbaţi (ANES). Procedura elaborată la nivel naţional va urma modelul de bune practici implementat de Primăria Municipiului Bucureşti din anul 2016, iar finanţarea va fi asigurată prin Mecanismul Financiar Norvegian 2014-2021”, potrivit unui comunicat de presă.

Gabriela Firea a precizat că a iniţiat deja discuţii cu ministrul de Interne referitoare la implementarea prevederilor privind monitorizarea electronică. Achiziţia SIME – Sistemul informatic de monitorizare electronică (SIME), precum şi implementarea acestuia sunt responsabilităţi ce revin Ministerului de Interne.

„Voi avea chiar în această săptămână o discuţie cu ministrul Bode, întrucât, potrivit legii, SIME ar trebui să fie operaţional cel mai târziu la data de 1 martie 2022”, a mai spus sursa citată.

Firea a subliniat că un prim pas este acordarea acestui sprijin financiar pentru victimele violenţei domestice.

„Avem nevoie, cât mai urgent, de toate instrumentele pentru a veni în sprijinul persoanelor aflate în situaţii disperate. Aşa cum am făcut la Primăria Capitalei, încă din primul an de mandat, nu voi sta cu mâinile în sân. Un prim pas este acordarea acestui sprijin financiar pentru victimele violenţei domestice. Este nevoie de protecţie pentru toţi cei aflaţi în situaţii de violenţă în familie. Prevenirea şi combaterea violenţei domestice trebuie să fie incluse în strategiile locale. Agresorii trebuie să fie ţinuţi la distanţă de victime şi să poate acele brăţări electronice, acolo unde există ordin de protecţie emis de instanţă. Voi avea discuţii aplicate cu reprezentanţii Ministerului de Interne ca proiectul brăţărilor electronice să se aplice din 2022. Legea este în vigoare şi este nevoie doar de resursele financiare pentru sistemul informatic de monitorizare”, a adăugat Gabriela Firea.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati