INTERVIU Gala Bunei Vestiri, concert caritabil care susține viața. Adelina Fronea, fondatorul Asociației Life Call: ”Este mare lucru să ai abilitatea să te bucuri pentru viață”

Asociația LifeCall organizează în data de 25 martie un concert caritabil pentru susținerea femeilor însărcinate aflate în nevoie. Fondurile strânse la eveniment, prin achiziționarea biletelor, vor fi folosite cu scopul dezvoltării primei platforme digitale de consiliere online gratuită a acestor femei și în scopul de a le oferi ajutoare materiale și financiare.

News Bucuresti a stat de vorbă cu Adelina Fronea, fondatorul și președintele Asociației Life Call. Ea a povestit despre organizația pe care o conduce, a cărei misiune este să ofere consiliere de înaltă calitate și ajutor susținut și concret femeilor însărcinate aflate în nevoie.

Adelina Fronea a trecut prin experiența unui avort când avea 19 ani. Momentul respectiv a marcat-o pe viață, dar a ajutat-o să se dezvolte personal și să aprecieze fiecare nouă viață. În prezent, Adelina le motivează pe viitoarele mămici să își accepte sarcina și să nu se teamă pentru viitorul lor.

Proiectul Life Call a început de la o idee care s-a născut în 2018, după ce Adelina Fronea a participat la un curs de dezvoltare personală.

”În urma cursului m-am prins că eu nu sunt în vocație, că activitatea pe care o fac o fac dintr-o reacție la ce mi s-a întâmplat în copilărie și că mai degrabă vin dintr-un spațiu în care vreau să demonstrez cine sunt și ce pot. Era ceva care rezista puternic în mine.”, a declarat aceasta.

Au urmat apoi mai multe invitații la conferințe pro-viață, prin care fondatoarea Life Call s-a conectat cu domeniul în care activează. Așa a intrat în legătură cu un ONG din Germania care lucrează pe această nișă și care duce totul la nivel de excelență: ”Acolo sunt în jur de 70 de oameni, fac 4 milioane de euro pe an și consiliază vreo 50.000 de femei pe an, printr-o platformă online pe care ei o au”.

Astfel, Adelina Fronea a decis să aducă acest model în România.

Life Call a fost înființat în noiembrie 2019, însă activitatea operațională a început în toamna anului 2021, în plină pandemie. Primul copil salvat sub tutela Asociației are deja 2 ani. Fondatoarea ONG-ului își amintește că primul apel cu mămica a durat mai bine de două ore, timp în care a încercat să creeze o punte de legătură și să construiască o relație de încredere cu aceasta.

”Am observat că atunci când oamenii nu pot să fie bine cu realitatea în care se află se naște această rezistență la realitate care se transformă în depresie și atunci oamenii iau tot felul de decizii nebunești precum avortul sau sinuciderea. De aceea este nevoie de o delicatețe în a consilia pe cineva și, evident, nu poți să consiliezi pe cineva care nu vrea. Trebuie să ai o măiestrie să intri în inima omului și să-l faci prezent la faptul că tu chiar îl iubești și chiar ești pentru el acolo”, a explicat sursa citată.

Adelina Fronea precizează că de multe ori celor în nevoie le este greu să accepte sprijin de la un străin: ”Si de aceea trebuie să creezi relația de încredere”.

Caravană cinematografica cultural educativă Life Call

Cum funcționează LifeCall? ONG-ul se axează pe două direcții: de prevenție și de intervenție.

Partea de prevenție ține de partea educațională în școli, iar anul trecut ONG-ul a pornit într-o caravană cinematografică cultural educativă. Astfel, Caravana Cinematografică Life Call, prin discursul cinematografic al filmului „Clouds of Chernobyl”, a reunit publicul într-un spațiu cu o atmosferă propice atât pentru dezbateri culturale, clarificări istorice cât și un schimb de experiență între generații.

”Anul trecut am făcut Caravana de film cu filmul Clouds of Chernobyl – Anul pierdut 1986, care prezintă cazul real al unei femei în 86 pe care s-a pus presiune din partea familiei să facă un avort. În cazul real ea avortează, dar în film persoana a cerut regizoarei să-i lase copilul să se nască, pentru că asta ar fi vrut cu adevărat. Filmul prezintă zbaterea asta interioară, tragedia femeii care este pusă sub presiunea de a renunța la propriul copil și cum ajunge să depășească momentul. La finalul filmului stăteam de vorba cu participanții. Un alt rol al caravanei a fost ca femeile care au trecut prin drama aceasta să ajungă să se ierte pe sine. Să poți să faci pace cu trecutul tău este mare lucru, să renaști chiar și la 50 de ani”, a explicat fondatoarea Life Call.

Caravana de film va continua și în acest an, iar primul eveniment va avea loc pe 31 martie la Onești.

În afară de partea de prevenție, Life Call se ocupă de consilierea femeilor însărcinate aflate în nevoie, pentru a alege în mod liber viața pentru pruncii lor.

Astfel, Asociația se angajează să consilieze femeile aflate în criză de sarcină și să le ajute material și financiar, acolo unde este nevoie, până când copiii lor vor împlini 2 ani: ”Cele mai multe femei depășesc criza și acceptă sprijinul nostru care este uneori doar emoțional, alteori financiar sau material. Dacă stau în condiții improprii le asigurăm cazare, închiriem o garsonieră și plătim utilități, dacă e cazul oferim și o sumă lunară pentru a le ajuta. Noi plătim direct proprietarilor de apartament și tot noi ținem legatura cu aceștia.”

”Avortul a devenit metodă contraceptivă”

Pe partea de intervenție, Adelina Fronea spune că femeile ajung foarte rar să contacteze în mod direct ONG-ul. Daca vor să facă avort ele caută o clinică, nu să fie consiliate.

”Femeile nu sunt educate în spiritul că nu este ceva firesc să faci avort, e ceva nefiresc. Din păcate avortul a devenit metodă contraceptivă. Ele nu ajung neapărat direct la noi, iar cele care ajung nu vor să facă avort dar anturajul, familia, pune presiune și ele nu știu cum să scape din presiune și cer ajutor. Celelalte cazuri ajung prin prieteni apropiați care ne sună, iar noi consiliem indirect prin aceste persoane”, a explicat sursa citată.

Astfel, pentru a putea ajunge la cât mai multe femei în nevoie, Life Call plănuiește să lanseze prima platformă digitală de consiliere online gratuită.

  • În acest sens, Asociația organizează în data de 25 martie un concert caritabil pentru susținerea femeilor însărcinate aflate în nevoie. Întreaga sumă de bani rezultată în urma vânzării acestor bilete de participare la cocktail, cât și la concert va fi direcționată către inițierea, implementarea și mentenanța primei platforme online de consiliere gratuită a femeilor însărcinate aflate în nevoie, precum și către acordarea de ajutoare materiale și financiare pentru aceste femei și pentru copilașii lor.

”O femeie care vrea să facă avort, mai ales în era tehnologiei, pune mâna pe telefon și caută online care sunt variantele. Ideea este ca atunci când ea caută lucrurile astea să ajungă pe platforma noastră. Femeia în criză de sarcină și care vrea să facă avort se duce pe internet, în mediul ei, să caute informații, undeva unde să nu o vadă nimeni, sa fie ea cu ea. Noi vrem să interacționăm cu mediul în care ea activează online și să îi oferim o alternativă”, a precizat președinta Asociației.

Potrivit sursei citate, platforma în sine este un mjloc prin care LifeCall va putea ajunge la cât mai multe cazuri.

”Dacă vrem cu adevărat să consiliem cât mai multe femei și să le dăm o altă alternativă este important să ajungem la ele printr-un canal mult mai potrivit. Și companiile ne pot susține, dacă de exemplu ar fi o companie care să acopere cheltuielile organizatorice ale Galei, nu toate, dar măcar o parte, cu adevărat ar rămâne donațiile la noi și atunci aș avea o predictibilitate financiară mai mare”, susține Adelina Fronea.

”Trebuie să articulăm foarte bine ce se întâmplă cu o femeie în criză de sarcină”

În 2023 Asociația Life Call pregătește și alte evenimente de fundraising și vizibilitate, printre care un târg de florii, două cross-uri și o a doua gală caritabilă în toamnă.

”Când m-am apucat de ONG-ul acesta m-am apucat în cunoștință de cauză și asumat. Știu prin ce trece o femeie care a făcut un avort și într-adevăr, în România, nu este ceva despre care să se vorbească public. Este un subiect tabu sau dacă se vorbește, se vorbește din spațiul auto îndreptățirii, nu se vorbește din spațiul asumării. Trebuie să ai foarte multă voință și să inspiri prin ceea ce vrei și oamenii de bine să audă mesajul și să sprijine eforturile.

Noi ca și misiune trebuie să articulăm foarte bine ce se întâmplă cu o femeie în criză de sarcină, pentru că sunt multe aspecte care nu se văd cu ochiul liber. Durerea acestei femei trebuie să fie la fel de auzită așa cum este observat un bolnav de cancer”, a explicat Adelina Fronea.

Mesajul pentru viață ajunge cel mai direct la urechile și inimile donatorilor prin exemple concrete, prin modele, prin cuvintele femeilor care s-au luptat pentru copiii lor:

”Oamenii trebuie să știe de noi și să se creeze încrederea între donator și organizație. Nu putem să continuăm activitatea fără ca oamenii să doneze. Și nu e mare lucru, daca dai 50 de lei – 100 de lei pe lună, renunți practic la o cină în oraș pentru ca un copil să se nască, mie mi se pare cea mai mică jertfă. Așa am putea avea o stabilitate și o certitudine.
Biletul la Gala reprezintă o donație. Dacă reușim să avem sala plină, banii cu care vom râmâne după cheltuielile de organzare vor fi folosiți pentru a demara proiectul platformei”, susține fondatoarea Life Call.

”Este mare lucru să ai abilitatea să te bucuri pentru viață”

”Îmi doresc ca oamenii să vină la Gala Bunei Vestiri pentru că au recunoștință că ei trăiesc, să fie o contribuție pentru ca și alții să aibă o șansă să trăiască.

Suntem mult prea prinși în tumultul vieții încât nu ne prea dăm seama de ceea ce se întâmplă în jurul nostru. Și cred că este mare lucru să ai abilitatea să te bucuri pentru viață și să te bucuri pentru viața cuiva”, conchide Adelina Fronea.

 

Gala Bunei Vestiri, unde artiști și oameni preocupați de bunăstarea și binele social si psihologic al unor mame însărcinate aflate în nevoie, este o oportunitate unde fiecare se bucură de darul vieții.

În perioada 20-25 martie, toate categoriile de bilete la concertul caritabil Gala Bunei Vestiri pot fi achiziționate cu o reducere semnificativă.

Astfel, prețurile cu discount, în funcție de poziția din sală, sunt:

Categoria I – 320 lei în loc de 390 lei

Categoria II – 270 lei în loc de 320 lei

Categoria III – 190 lei în loc de 240 lei

Bilete pot fi achiziționate online, aici, https://bit.ly/3XvHgcA

News Bucuresti este partener media al acestui eveniment.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati