Gândacii și țânțarii se înmulțesc mai repede din cauza temperaturilor foarte ridicate, iar insecticidele nu mai au efect

Canicula din această vară a adus și mai multe insecte, este concluzia biologilor care se ocupă de tratamentele aplicate periodic pe străzi, relatează stirileprotv.ro.

Din cauza temperaturilor foarte ridicate, insecticidele nu mai au același efect, iar gândacii și țânțarii se înmulțesc mai repede.

Oamenii sunt deranjați și de musculițele care au invadat casele, dar și de gândacii de canalizare.

Femeie: „Suntem praf pe mâini, deci nu poți să stai afară! Cu țânțarii în fiecare seară plus niște musculițe negre deranjante foarte, foarte rău.”

Insectele au invadat străzile, curțile și scările de bloc. Și chiar dacă tratamentele sunt aplicate, în perioadele caniculare scade intensitatea soluțiilor anti-insecte, din cauza radiațiilor ultraviolete.

Aurelian Pintilescu – biolog: „Nu poți să vii mai des cu tratamente insecticide pentru că afectezi și fauna utilă, adică insectele benefice, iarăși poate afecta și populația. Se poate dezvolta și procesul de rezistență, pe principiul antibioticului sau al otrăvii – dacă iei în cantități mici repetate, nu își mai face efectul când ai o problemă. Sunt multe reclamații în ultima vreme cu gândaci de canalizare, din păcate noi putem interveni doar la subsolurile de bloc, în canalizare sunt niște restricții de mediu.”

Localnic: „Cu gândacii în primul rând… nu se face curățenie, nu se întreține curățenia, degeaba faci la tine în casă dacă vecinul aruncă…”

În această perioadă, țânțarii se înmulțesc și mai repede.

Aurelian Pintilescu – biolog: „Urmează să primim cât de curând înștiințări referitoare la prezența virusului West Nile la populațiile de țânțari. Colegii de la Cantacuzino, specialiștii de acolo testează virusul în țânțari.”

În București, tratamentele împotriva insectelor sunt aplicate periodic, după o schemă stabilită de compania de profil a primăriei.

Bogdan Pascu – directorul companiei Eco Igienizare: „În perioada sezonului cald, noi începem tratamentele de combatere a țânțarilor adulți, tratamentele de combatere a larvelor de țânțari, precum și tratamentele de dezinsecție căpușe. La cererea administratorilor sau președinților asociațiilor de proprietari, efectuăm și tratamente de combatere a gândacilor de la subsol.”

De altfel, insectele fac mari probleme și în agricultură, dar și în grădinile și curțile oamenilor unde atacă florile și copacii.

Din cauza căldurii prelungite apar tot mai mulți dăunători care au devenit rezistenți la substanțele chimice și sunt tot mai greu de combătut.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati