Garda Civică pentru Mediu avertizează că Sistemului Garanție-Returnare (SGR) continuă să fie în pericol, iar șansele să fie iar amânat sunt mari.
- ”Introducerea garanției de 50 de bani pentru fiecare PET, doză și sticlă de până la 3 litri, ar putea scuti natura de poluarea cu peste 6 MILIARDE de ambalaje de băuturi și că, după ani de zile de amânări, sistemul de colectare cu garanție ar trebui să devină funcțional în luna noiembrie a acestui an”, precizează Garda Civică pentru Mediu.
Potrivit sursei citate, în culise continuă jocul „murdar” împotriva implementării Sistemului Garanție-Returnare (SGR).
Garda Civică pentru Mediu notează că, potrivit unor surse, ”anumiți producători, dar și comercianți, dintre cei care sunt în bordul RetuRO SGR și care au influență asupra decidenților politici, încearcă să obțină, DIN NOU, amânarea SGR.”
Voluntarii de la Garda Civică de Mediu spun că poluatorii (producătorii de băuturi, îmbuteliatorii de apă la PET și marile lanțuri de supermarketuri) invocă motive legate de obținerea autorizațiilor de mediu pentru punctele de returnare și pentru centrele logistice pentru care nu au ales locația încă.
Aceștia atrag atenția că este ”o tactică mârșavă pe care o folosesc de ani de zile, încă de la dezbaterile publice din 2020” pentru a lungi discuțiile cu Ministerul Mediului și argumentează că aceste întrebări trebuiau puse în urmă cu 2-3 ani, când se evalua conceptul sistemului.
Astfel, potrivit sursei citate, pentru că ministrul Tánczos Barna nu știe cum să contracareze astfel de întrebări și nici nu ia măsuri drastice de penalizare a întârzierilor, ”le creează poluatorilor un mediu confortabil ca să amâne iar lansarea SGR.”
În acest sens, Garda Civică pentru Mediu îl întreabă pe premierul Nicolae Ciucă de ce un astfel de proiect, care trebuie implementat la nivel național, are o importanță atât de mică pe agenda Ministerului Mediului?
- ”De ce Statul, prin ministerul de resort, în calitatea sa de acționar al RetuRO SGR, nu inițiază discuții și dezbateri publice în care să indice progresul real al implementării SGR precum și provocările întâmpinate? Ministerul Mediului se rezumă la 2-3 fraze de PR, din când în când, și cam atât. Cât credeți că o să mai țină păcăleala cu SGR, stimați domni guvernanți?”, precizează sursa citată.
De asemenea, Garda Civică pentru Mediu are câteva întrebări punctuale pentru ministrul Mediului, ”la care sperăm să răspundeți pentru cetățenii acestei țări, dincolo de PR-ul politic pe care vi-l faceți pe tema SGR”:
1. Câte magazine preiau astăzi ambalajele? Există o hartă în timp real cu punctele de returnare deja create?
2. Când publicați ordinele de ministru restante? Producătorii de băuturi spun că nu pot definitiva implementarea fără ordinele dvs. de ministru.
3. Cine va recicla cele 6 miliarde de ambalaje colectate? Se vor recicla în Romania sau vor merge la export?
4. Care sunt consecințele dacă nu se lansează SGR în noiembrie 2023?
5. De ce nu participă CEO-ul RetuRO SGR la discuțiile publice despre SGR? Ce experiență în domeniu are doamna @Gemma Webb, cea care ocupă această funcție?
6. Ce pași concreți a făcut RetuRO SGR până acum și ce pași au mai rămas de făcut? Vă încadrați în termenul de implementare?
7. Când începe campania de informare a cetățenilor despre ce înseamnă SGR.
8. Unde pot returna consumatorii ambalajele de băuturi în acest moment?