Generația Z și Votul: Ce îi determină pe tineri să meargă la vot?

În perioada campaniei pentru alegerile locale și europarlamentare, News București a stat de vorbă cu câțiva tineri pentru a afla de ce este important pentru aceștia să meargă la vot.

Iată câteva dintre răspunsurile lor:

1. Alexia, 18 ani : “Este primul an în care merg la vot și cu siguranță mă bucur că pot face asta. Cred că toată lumea ar trebui să meargă la vot, întrucât cu toții facem parte din această țară, iar schimbarea nu va fi posibilă decât dacă toți oamenii vor da dovadă de implicare. Aleg să merg la vot pentru că fac parte din acest popor si consider că este nevoie de o schimbare, este nevoie ca tinerii din ziua de azi sa aibă un cuvânt de spus si să încercăm cu toții să facem această țară un loc mai bun. Schimbarea este posibilă doar când fiecare persoană în parte se prezintă la vot. Merg la vot, fiindcă fac parte din această țară și, cum puterea emană de la popor, noi suntem singurii capabili să schimbăm ceva.”

”Ceea ce știu este că îmi doresc ca Bucureștiul să fie si el în rând cu marile capitale europene”

2. Armand, 18 ani : “Fiind primul an în care votez nu pot să zic că știu atât de multe despre politică, dar ceea ce știu este că îmi doresc ca Bucureștiul să fie si el în rând cu marile capitale europene. Când vizitam alte țări vedeam lucruri de care în România nici nu auzisem, iar când am observat că și la noi au început să se implementeze diverse tehnologii în rândul sistemului educațional am simțit că începem să facem parte din țările civilizate în care se pune accent pe binele țării. Eu mă duc la vot în primul rând pentru binele meu, pentru a alege pe cineva care va ajuta la dezvoltarea tinerilor și noilor generatii.”

”Nu îi las pe alții să aleagă în locul meu”

3. Alexandra, 21 de ani: “Votul reprezintă un drept, o datorie și un privilegiu. Se trece deseori cu vederea peste faptul că există șansa ca ceea ce votează o mică parte dintre cetățeni să nu corespundă cu ceea ce își dorește întregul popor. Importanța unui singur vot nu trebuie niciodată subestimată. Avem oare dreptul să criticăm reprezentanții aleși de ceilalți, dacă noi am refuzat să ne exercităm acest drept? Mersul la vot este datoria noastră civică, iar faptul că ne exercităm acest drept și ne facem vocea auzită are un impact major asupra societății. Fiecare vot contribuie la schimbare și poate face o mică, dar neprețuită diferență și anume aceea că pentru mine participarea la acest proces electoral înseamnă să nu îi las pe alții să aleagă în locul meu.”

4. Tatiana, 20 de ani : “Voi participa cu siguranță la vot deoarece consider în primul rând că acesta este un drept, dar și o obligație până la urmă a fiecărui cetățean interesat de bunul mers al societății democratice în care trăiește. În al doilea rând, nu trebuie să uităm faptul că acest drept l-am câștigat în urma unei revoluții în care mulți tineri de vârsta noastră sau chiar mai mici s-au jertfit pentru o țară mai bună. Cred că noi tinerii ar trebui să participăm în număr cât mai mare la procesul electoral pentru că este și un semn de responsabilitate față de viitorul nostru și al țării în care trăim.”

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati