George Maior: Proiectul laserului de la Măgurele extinde şi consolidează Parteneriatul Strategic româno-american

Ambasadorul României în SUA, George Maior, a participat joi, la conferinţa „Ce aşteaptă comunităţile ştiinţifice şi de afaceri de la cel mai puternic laser din lume”, dedicată proiectului celui mai puternic laser din lume de la Măgurele – Extreme Light Infrastructure-Nuclear Physics (ELI-NP). Maior a spus că Laserul este de „importanţă naţională, europeană şi globală”.

Conferinţa a fost deschisă de Maior care a subliniat oportunităţile de cooperare din cadrul Parteneriatului Strategic dintre România şi Statele Unite pe care le oferă proiectul laserului de la Măgurele.

„Proiectul este unul de importanţă naţională, europeană şi globală, bazat pe fundaţia solidă a cercetării fizice de peste 70 de ani, existentă în zona Bucureşti – Măgurele”, a spus ambasadorul.

El a mai arătat faptul că proiectul are o componentă internaţională, prin colaborarea în beneficiul tuturor părţilor, cu universităţi şi laboratoare de cercetare americane precum Johns Hopkins University, Ohio State University, Lawrence Livermore National Laboratory, Laboratory for Laser Energetics, University of Michigan, Duke University, Naval Research Laboratory.

„În al doilea rând, proiectul are potenţial pentru dezvoltarea mediului de afaceri, prin potenţialele aplicaţii în diverse domenii, inclusiv sănătate prin tratarea cancerului, industria apărării, optică, senzori ultra sensibili, tehnologie avansată în general”, a afirmat George Cristian Maior.

George Maior a explicat faptul că proiectul laserului de la Măgurele extinde şi consolidează Parteneriatul Strategic româno-american, într-un domeniu în care ambele ţări au expertiza şi potenţialul necesar pentru colaborare.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati