Ghid gratuit de colectare selectivă a gunoiului. Cum să o facem corect?

Asociația CSR Nest a lansat un ghid de colectare separată a deșeurilor, care reprezintă un element de referinţă pentru oricine doreşte să se informeze, fiind destinate tuturor factorilor interesaţi – primării, operatori de salubritate, firme de colectare şi cetăţenii.

Ghid gratuit de colectare selectivă a gunoiului. Cum să o facem corect?

Ghidul elaborat în cadrul proiectului „Azi pentru mâine” privind colectarea separată a deşeurilor are ca obiectiv încurajarea iniţiativei individuale. „Efortul individual duce la un efort colectiv şi asta duce la rezultate”, este de părere Anda Sebesi, cofondator al asociaţiei CSR Nest, care a demarat proiectul.

Ghidul a fost elaborat pe baza informaţiilor culese din comunităţile care au fost vizitate în prima ediţie a proictului, în urma unor dezbateri, focus-grupuri şi analize în teren, scrie news.ro.

Sistemul de colectare separată trebuie să devină un mecanism care să funcţioneze eficient şi să dea rezultate.

Ghidul este un element de referinţă pentru oricine doreşte să se informeze despre colectarea separată a deşeurilor. Este primul ghid care este destinat tuturor factorilor interesaţi de acest lucru – primării, operatori de salubritate, firme de colectare şi cetăţenii.

Acesta face o „radiografie obiectivă” a situaţiei actuale a colectării separate a deşeurilor în judeţele din sudul României, dintr-o perspectivă multiplă. Oferă sfaturi practice, simple pentru colectare separată corectă şi reprezintă un liant între cetăţean şi operatorul de salubritate.

Cine face colectare a deșeurilor in fiecare fiecare sector din București

În plus, documentul întocmit de CSR Nest oferă informații ample despre cine face colectare a deșeurilor in fiecare fiecare sector din București, dar și în Arges, Prahova, Dambovita, Teleorman, Dolj, Calarasi și Ilfov.

Cetăţenii vor afla din ghid că sunt în măsură să se adreseze autorităţilor locale, operatorilor de salubritate, să solicite infrastructura de colectare separată.

„Este şi prima dată când un ghid prezintă o analiză a colectării separate în municipiul Bucureşti, pe sectoare. Astfel, orice cetăţean va şti care este situaţia, ce se întâmplă, cine sunt cei implicaţi în acest lanţ funcţional. (…) Prin acest ghid am vrut să demonstrăm că cetăţenii pot avea un rol foarte important şi am creat un instrument de abilitare, astfel încât să trecem de la rolul pasiv – pe care cetăţenii îl pot avea – la rolul activ”, a mai explicat ea.

Cel mai important mesaj al ghidului, în urma focus-grupurilor, este că unii oameni sunt conştienţi de faptul că deşeul are valoare. „Aceasta este ideea pe care ar trebui să o popularizăm în campanii la nivel naţional. Deşeul nu e numai ceva de care te dispensezi după ce te-ai folosit de produs. Poate fi valorificat, poate deveni alt produs”.

Proiectul „Azi pentru mâine”, la care Ministerul Mediului este partener, va continua în 2021. Ghidul va fi disponibil online (secțiunea Biblioteca Verde ), dar va fi şi distribuit gratuit în comunităţi, inclusiv la autorităţile locale.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati