Greenpeace Europa Centrală și de Est deschide o campanie și cere sprijin internațional pentru protejarea întregului lanț carpatic. După ce a analizat imagini din satelit și a identificat cele mai vechi păduri naturale, Greenpeace Europa Centrală și de Est a lucrat la maparea unor zone pe care ar trebui să le protejăm de orice exploatare forestieră.
Anul acesta Greenpeace a expus legăturile dintre compania privată IKEA și exploatările forestiere din pădurile naturale din carpați.
Carpații, casă a peste o treime din speciile de plante ale întregii Europe și a mai multor animale rare, ne arată cum zonele protejate pot restaura natura și pot construi reziliență în fața crizei de mediu. Fără protecție strictă, ecosistemul fragil se poate degrada. Această inițiativă urmărește să combată criza climatică, să oprească declinul biodiversității și să sprijine economiile locale sustenabile.
Robert Cyglicki, director al campaniei pentru biodiversitate în Greenpeace Europa Centrală și de Est, a declarat: „Nu ar trebui să fie nimic imposibil în asta (a proteja unele dintre cele mai importante zone din lanțul carpatic), normele de protecție actuale sunt găunoase în totalitate. Avem nevoie de o schimbare masivă în ceea ce privește protecția carpaților. Urgent.
- Politicienii și corporațiile nu mai pot juca pentru mult timp <<cartea ignoranței>>. Cu această hartă și viziune asupra <<parcului>>, vrem să oferim speranță, accentuând importanța luptei pentru natură în mijlocul crizei climatice și de mediu care se întâmplă la nivel global chiar sub ochii noștri. Noi nu protejăm doar bucățile rămase din lăcașul nostru forestier. Încercăm să ne protejăm propriile vieți pe această planetă.”
Pentru a asigura protecția unora dintre cele mai conectate și diverse păduri din UE, Greenpeace lansează Parcul Carpaților (cel mai mare parc internațional european). Numit și „Parcul imposibil”, această inițiativă se întinde pe teritoriul a opt țări europene, subliniind nevoia de cooperare transfrontalieră, având în vedere faptul că sistemul de protecție actual este fragmentat în diverse țări.
Greenpeace îndeamnă toți stakeholderii să sprijine această inițiativă pentru un viitor concentrat pe conservarea și protejarea naturii, nu pe distrugere.