Greenpeace: Programul Casa Verde Fotovoltaice nu se relansează nici în octombrie

Greenpeace atrage atenția că programul Casa Verde Fotovoltaice nu se va relansa nici în luna octombrie și că Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) continuă să își încalce promisiunile, chiar dacă are un nou președinte la timonă.

”Este al patrulea președinte de la începerea programului Casa Verde Fotovoltaice, însă implementarea acestuia rămâne un eșec. Greenpeace a făcut demersuri la Guvernul României, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, Avocatul Poporului; conducerea AFM a fost demisă, dar problemele celor care doresc să devină prosumatori sunt departe de a fi rezolvate”, arată sursa citată potrivit unui comunicat de presă.

În 2020, aproape jumătate dintre cei 26.000 de cetățeni care au aplicat pentru programul Casa Verde Fotovoltaice au fost respinși, cei mai mulți pe motivul „documentelor expirate”, tocmai din vina amânărilor generate de AFM și a comunicării defectuoase a instituției, spune Greenpeace.

Chiar dacă dovezile sunt clare – comunicatele oficiale date de AFM și Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor dau dreptate cetățenilor – singura soluție rămasă pentru cei care au aplicat a fost mersul în instanță.

Drept consolare, AFM i-a invitat în repetate rânduri pe aplicanții respinși în prima rundă – inclusiv prin intermediul mass-media – să se reînscrie la o nouă ediție a programului în toamna acestui an. Însă instituția nu a lansat în octombrie programul, așa cum promisese.

Conform declarațiilor reprezentanților AFM, problemele apărute au fost produse de ghidul de finanțare al programului, așa că reperele anunțate de AFM pentru cei interesați au fost:
● august 2020 – publicarea unui nou ghid de finanțare, îmbunătățit;
● septembrie 2020 – dezbaterea publică a noului ghidului;
● octombrie 2020 – lansarea unei noi sesiuni de finanțare.

Până în acest moment, niciuna dintre aceste etape previzionate de AFM nu a fost parcursă.

„AFM a invitat la o nouă sesiune a Casa Verde Fotovoltaice aproape 13.000 de cetățeni, luându-și angajamentul că va rectifica între timp ghidul de finanțare. Promisiunile nu s-au concretizat, e încă un obiectiv ratat de AFM. Ne apropiem de sezonul rece, când nu se fac instalări, așa că șansele de a beneficia anul acesta de sisteme fotovoltaice dintr-o nouă sesiune a programului, dacă ea chiar va exista, sunt nule.” a declarat Marian Mândru, coordonator de campanii la Greenpeace România și administrator al comunității online Protecția Prosumatorului.

Numărul mic de prosumatori din România indică eșecul autorităților de a stimula folosirea energiei regenerabile

Conform celor mai recente date obținute de la Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), la finalul lunii septembrie în România erau 487 de prosumatori cu puteri instalate de până la 100kW.

„Numărul mic de prosumatori din România indică eșecul autorităților de a stimula folosirea energiei regenerabile de către cetățeni. Au trecut doi ani de la legiferarea conceptului de prosumator și nu s-a petrecut nicio <<revoluție a prosumatorilor>>, așa cum se anunța în iunie 2018 în Parlamentului României. Sunt doi ani irosiți, programul AFM mai mult a împiedicat dezvoltarea naturală a pieței decât a încurajat apariția a zeci de mii de prosumatori.

Ajutorul din partea statului trebuie să vină cât mai repede sub forma unor legi și reglementări bune, prin transpunerea corectă în legislația națională a directivei europene pentru regenerabile și a unui sprijin financiar gândit inteligent, dat tuturor cetățenilor interesați să devină prosumatori.” a mai spus Marian Mândru.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati