Grupare care s-ar ocupa cu traficul de persoane surdo-mute, destructurată. Victimele erau racolate din zona Gării de Nord

Şase percheziţii au avut loc, sâmbătă, în Bucureşti şi în judeţele Ialomiţa, Galaţi şi Timiş, la persoane cu dizabilităţi auditive şi de vorbire care s-ar ocupa cu traficul de persoane cu aceleaşi dizabilităţi, cu şantajul şi care încasau bani de la statul italian în numele persoanelor racolate, potrivit News.ro.

Infracţiunile de care sunt acuzaţi cei care fac parte din grupare sunt constituire a unui grup infracţional organizat, trafic de persoane, şantaj în formă continuată şi fals material în înscrisuri oficiale.

”În cauză s-a reţinut faptul, în anul 2017, mai mulţi suspecţi (persoane cu dizabilităţi auditive şi de vorbire) au constituit un grup infracţional organizat, în scopul principal de săvârşire a infracţiunii de trafic de persoane, prin exploatarea prin muncă a persoanelor cu deficienţe auditive şi de vorbire. Suspecţii au racolat persoanele vătămate (surdo-mute) din perimetrul Gării de Nord şi le-au constrâns să comercializeze diverse obiecte, în trenuri, ulterior însuşindu-şi în totalitate sumele astfel obţinute. În situaţia în care persoanele vătămate au refuzat, au fost ameninţate, date jos din trenuri şi puse în imposibilitatea de a desfăşura activităţi conform propriei voinţe”, se arată într-un comunicat de presă, de sâmbătă, al DIICOT.

De asemenea, gruparea a adăpostit victimele într-o garsonieră de câţiva metri pătraţi, situată in apropierea Gării de Nord, şi prin constrângere morală şi fizică le-a determinat să vândă diverse produse, pe diverse curse feroviare, sumele astfel obţinute fiind însuşite aproape în totalitate de membrii grupării.

”Ulterior racolării, în vederea exploatării prin muncă forţată, liderii grupului infracţional organizat au determinat o parte dintre persoanele vătămate să le remită suma de 5000 euro, în schimbul promisiunii că le vor sprijini în obţinerea de documente false, pe baza cărora să beneficieze de ajutor social în Italia. În fapt, sumele de bani astfel obţinute de la statul italian au fost însuşite, în totalitate, de către grupul infracţional organizat”, precizează sursa citată.

Audierile în cauză se vor desfăşura la sediul DIICOT – Structura Centrală.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati