Guvern: Palatul Elisabeta, dat în folosință gratuită Casei Regale pentru 49 de ani

Guvernul Orban a decis, joi, că Palatul Elisabeta va fi dat în folosinţă gratuită, pe o perioadă de 49 de ani, Asociației Casa Majestăţii Sale. Palatul Elisabeta este evaluat în prezent de Guvern la peste 44 milioane lei.

„Darea în folosință gratuită a imobilului Palat Elisabeta către Asociația Casa Majestăţii Sale are în vedere continuarea și în viitor a numeroaselor proiecte, evenimente și activități publice, naționale și internaționale, în folosul țării noastre, alături de parteneri publici și privați, aceasta fiind și destinația propusă a imobilului, de sediu al asociației”, potrivit proiectului aprobat de Guvern.

Titularul dreptului de folosință gratuită, respectiv Asociația Casa Regală, își va asuma cheltuielile curente specifice prin analogie chiriașului, respectiv utilitățile și reparațiile curente, urmând ca reparațiile capitale să revină în sarcina proprietarului bunului, care este statul român, prin Regia Autonomă „Administrarea Patrimoniului Protocolului de Stat” (RA-APPS).

Între anii 2001 – 2017,  a fost pus la dispoziția Majestății Sale Regelui Mihai I, în calitatea sa de fost șef al statului.

Imobilul „Palatul Elisabeta” este compus de fapt dintr-un palat  de 1.383 mp, o anexă de 193 mp, bazin de 50 mp, 2 pavilioane de 10 mp și 9 mp. Suprafaţa construită totală este de 1.645 mp, iar terenul aferent de 12.977 mp din acte și de 12.987 mp suprafață măsurată. Palatul Elisabeta se află pe un teren vecin cu Muzeului Satului, construcția imobilului fiind finalizată în anii 1936-1937. În acest imobli, Regele Mihai I a semnat actul de abdicare din 1947.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati