Guvernul a aprobat fuziunea dintre Elcen și Termoenergetica

1
63
sursa foto: Guvernul Romaniei

Guvernul a adoptat în ședința de miercuri un memorandum menit să realizeze serviciul public de alimentare cu energie termică în sistem centralizat pentru București, care prevede fuziunea companiilor Elcen și Termoenergetica.

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a declarat că este nevoie de această fuziune, din cauza problemelor din fiecare zi ale zecilor de mii de bucureşteni care nu au căldură şi apă caldă.

Odată cu adoptarea memorandumului, MDLPA va analiza și promova eventuale modificări necesare ale cadrului legal, în termen de 90 de zile. Ministerul Energiei are 15 zile să se adreseze Primăriei Generale, pentru a obține punctul de vedere al administrației locale privitor la fuziunea ELCEN-TERMOENERGETICA. Ulterior, cele două companii vor putea iniția demersurile legale necesare, urmând ca fuziunea să se poată finaliza până anul viitor.

“Astăzi am făcut un pas important pentru modernizarea sistemului de încălzire centralizată din București”, transmite Sebastian Burduja, ministrul Energiei. ”Astăzi dacă cineva reclamă că nu are căldură și apă caldă este trimis de la Termoenergetica la ELCEN și de la Primăria Generală la Ministerul Energiei.

Avem în România modelul de succes Oradea unde sistemul este integrat, modernizat și funcționează fără probleme. Prețul Gcal în Oradea este în jur de 400 de lei, cu o subvenție de doar 15%, la București prețul total este în jur de 1000 de lei, cu o subvenție de peste 65%. Vă dați seama ce ar putea face Primăria Generală cu banii care se duc pe subvenție la o Gcal scumpă?”, arată sursa citată.

Potrivit ministrului, sistemul integrat este singura soluție pentru a asigura bucureștenilor căldură și apă caldă în casele lor, dar este și o soluție pentru a permite Primăriei Generale să își crească bugetul de investiții pe termen mediu și lung, să nu mai cârpească, să gândească și să acționeze strategic.

  • “La București, Termoenergetica are datorii față de ELCEN de peste 800 de milioane de lei, cauzate în mare măsură de pierderile din sistem, determinate de factori diverși: vechime, incoerență legislativă, neaprobare tarife, dinamică ridicată a elementelor de cost din cadrul prețului energiei termice etc. Această situație nu ar fi fost posibilă în cadrul unui sistem unic coordonat producție-transport.

Asigurarea unei stabilități la nivelul sistemului de încălzire centralizată este esențială. E nevoie de sincronizarea investițiilor, reparațiilor și reviziilor. Responsabilitatea unică asupra operării și gestionării întregului sistem va avea consecințe pozitive în ceea ce privește măsurile de eficientizare energetică începând de la sursa de căldură spre consumator, îmbunătățirea activității, reducerea costurilor operaționale și în facturi.

Vom prezenta în scurt timp un plan integrat de modernizare a sistemului de încălzire, inclusiv integrarea tehnologiilor regenerabile, geotermal, stocare de energie, astfel încât prețul la populație să fie cât mai mic, dar și subvenția municipalității să scadă semnificativ,” a concluzionat Sebastian Burduja, ministrul energiei.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.