Guvernul a dat liber la creșterea prețului inițial al contractelor de achiziție publică cu peste 50% plătite din fonduri externe nerambursabile

În cadrul ședinței de Guvern din 24 mai, s-a aprobat o Ordonanță de Urgența prin care se aprobă posibilitatea firmelor să ajusteze prețurilor necesare actualizării costurilor investiției în contractele de achiziție publică/contractele sectoriale/acordurile-cadru, precum și în alte categorii de contracte, respectiv pentru ajustarea devizelor generale de investiții în cadrul contractelor de finanțare care au asigurate sursele financiare parțial sau integral din fonduri externe nerambursabile și din Planul național de redresare și reziliență al României.

Prin acest OUG, Guvernul a dat liber la creșterea prețului inițial al contractelor de achiziție publică și a devizelor de lucrări cu peste 50%, oferind posibilitatea celor care au contracte cu statul să-și poată mării prețurile inițiale.

Aprobarea Ordonanţei Guvernului nr.18/2023 vine pentru a modifica şi completa Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.47/2022 privind ajustarea preţurilor contractelor de achiziţie publică/contractelor sectoriale/contractelor de concesiune/acordurilor-cadru.

Modificări față de OUG de anul trecut:

De ex: Dacă pretul unui contract initial a fost 1 mil euro – invocând diverse situații, cel care a câștigat acel contract poate ajunge la un preț final de peste 1,5 milioane de euro.

Ordonanța de Guvern a fost publicată în Monitorul Oficial al României.

”Prin această Ordonanță se aduc completări și îmbunătățiri în ceea ce privește ajustarea prețurilor, având în vedere actualizarea costurilor proiectelor de investiții în construcții și comunicații, dar și în alte sectoare de activitate. Astfel, se va folosi ultimul indice disponibil al Institutului Național de Statistică, iar ajustarea va fi recalculată atunci când valoarea acestuia va deveni definitivă, cu excepția situației de plată finală, când ultimii indici disponibili vor fi considerați definitivi.”, a transmis Guvernul

Pentru contractele de achiziție care conțin clauze de ajustare de preț, dar care nu acoperă creșterile de preț generate de cauze imprevizibile prevăzute de prezenta ordonanță de urgență, se pot aplica prevederile art. 17, sau după caz, ale art. 37, cu condiția parcurgerii etapelor prevăzute la art. 10, întocmirii notei justificative de la art. 43 și aplicării formulei de ajustare pentru valoarea rămasă de executat a contractului.

”Câteva a precizări privind rolul ordonanței adoptat astăzi de guvern în privința implementării proiectelor cu finanțare europeană, îndeosebi în domeniul infrastructurii.

Ajustarea prețului pentru proiectele de investiții în concordanță cu evoluția prețului la materiale și utilități, pentru a evita blocajele în implementare – vă reamintesc, este o măsură pe care Guvernul României a activat-o și în cursul anului trecut, atunci când șantierele de construcții la lucrări de mare infrastructură din România riscau să intre în blocaj, ca urmare a creșterii de prețuri la materie primă, la carburant sau în domeniul resursei de muncă, iar acea intervenție a permis reluarea lucrărilor pe șantiere, lucru ce a condus, bineînțeles și nu în ultimul rând, la creștere economică prin deblocarea acestor procese.”, a declarat Dan Cărbunaru la finalul ședinței de Guvern.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati