Guvernul alocă 45 de milioane de lei pentru persoanele fizice care cazează refugiaţi ucraineni

Guvernul a adoptat, în şedinţa de vineri, o hotărâre prin care persoanele fizice din România care găzduiesc refugiaţi din Ucraina să poată deconta cheltuielile de masă şi cazare. Astfel, cetăţenii români pot deconta sume în valoare de 20 de lei pe zi pentru hrană, pentru fiecare persoană găzduită şi 50 de lei pe zi pentru cazare.

Actul normativ include în mecanismul de decontare pentru persoanele fizice care găzduiesc cetățeni străini sau apatrizi aflați în situații deosebite, proveniți din zona conflictului armat din Ucraina, pe lângă cheltuielile cu hrana și cheltuielile referitoare la cazarea acestora.

Pentru finanțarea acestor cheltuieli, se alocă suma de 45 de milioane lei din Fondul de Rezervă bugetară la dispoziția guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2022.

Această sumă este estimată să asigure un sprijin financiar de 50 lei/zi/persoană găzduită pentru acoperirea cheltuielilor necesare pentru cazarea unui număr mediu de 15.000 cetățeni, pentru o perioadă de 60 de zile.

”Nu am reuşit în şedinţa de miercuri să finalizăm procedurile care vizau reglementarea modului în care cetăţenii români – persoane fizice – pot să beneficieze de recuperarea sumelor pe care le cheltuiesc cu cazarea cetăţenilor ucraineni.

Prin HG de astăzi am stabilit ca din Fondul de rezervă al Guvernului să alocăm 45 de milioane de lei, astfel încât în perioada următoare cetăţenii români care găzduiesc cetăţenii ucraineni vor putea să beneficieze de recuperarea banilor cu cazarea, în valoare de 50 de lei pe zi”, a transmis, vineri, premierul Nicolae Ciucă, în debutul şedinţei.

Potrivit acestuia, de asemenea, este reglementată recuperarea sumelor cheltuite cu hrana.

”În felul acesta acoperim întreg pachetul de măsuri”, a mai declarat Ciucă.

Pentru finanțarea și decontarea cheltuielilor cu hrana, a fost alocată din Fondul de Rezervă bugetară la dispoziția guvernului suma de 18 milioane lei.

”Mecanismul de decontare a cheltuielilor de cazare este identic celui utilizat pentru decontarea cheltuielilor pentru hrană.”, precizează Guvernul.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati