Guvernul alocă un ajutor pentru deblocarea crizei Blue Air

În urma situației creată de blocarea zborurilor de către compania Blue Air, de marți, premierul Nicolae Ciucă a anunțat, miercuri dimineața, la debutul ședinței de Guvern, măsurile luate pentru ajutorarea pasagerilor români.

„Din această cauză, mai mulți cetățeni români au rămas blocați în mai multe auroporturi și ministerele de linie au întreprins măsurile necesare astfel încât să ăutem să îi sprijinim să revină acasă”, a spus premierul, potrivit Gandul.

Guvernul va aloca 5 milioane de lei pentru oamenii afectați

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a comentat – marți seara – situaţia zborurilor anulate de Blue Air şi a explicat ce soluţii s-au luat la nivelul ministerului pe care îl conduce, pentru ca românii blocați în străinătate de suspendarea zborurilor să fie aduși în ţară. Aceștia vor fi preluați de aeronave Tarom.

„Am să vă spun câteva decizii luate astăzi la nivel de guvern. În primul rând, vorbim de o companie privată care se află într-o situaţie economică nu tocmai fericită, ba chiar cu datorii foarte mari. De asemenea, vorbim de o companie care în anul 2020 a beneficiat de un ajutor de la Guvernul României de câteva sute milioane, tocmai pentru a veni în ajutorul acestei companio să o salveze, fiind vorba de o perioadă în care era pandemie, COVID şi tot transportul aerian scăzuse. Decizia luată de Ministerul Mediului nu o pot comenta.

Am vorbit cu domnul ministru Tánczos Barna şi mi-a spus că a aplicat legea. Au fost nenumărate discuții între Fondul de Mediu şi această companie şi nu s-a mai putut face altceva. Pe noi, la nivel guvernamental şi la ministerul Transportului, ne-a preocupat în primul rând să găsim soluţii pentru pasageri. Va fi o hotărâre CNSU în această seară, iar mâine în ședință de guvern vom adopta o hotărâre în care vom aloca 5 milioane de lei de la ministerul Transporturilor către TAROM ca oamenii aflați în acestă situație să fie transportați acasă”, a explicat ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu.

Blue Air are o datorie de peste 28 de milioane de lei la bugetul AFM

„Conturile au fost blocate de către Administrația pentru Fondul de Mediu (AFM-n.r.) datorită faptului că Blue Air are o datorie de peste 28 de milioane de lei la bugetul AFM. Este în procedură de executare silită de foarte mult timp, motiv pentru care s-a procedat conform legii, la recuperarea acestei creanțe. Decizia de a suspenda aceste zboruri este absolut nejustificată. Blocarea conturilor de către AFM nu justifică în niciun fel suspendarea imediată a tuturor zborurilor de către această companie.

Cer Blue Air să reia imediat zborurile, să își onoreze obligațiile față de călători, să-și onoreze obligațiile față de bugetul de stat, să se adreseze imediat AFM pentru a solicita o reeșalonare a acestei datorii și de a rezolva pe cale legală acest diferend”, a spus marți ministrul Tanczos Barna.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati