Guvernul înființează un Comitet care va stabili cum vor fi înmormântați președinții României

0
230
sursa foto: Unsplash

Guvernul a emis joi o Ordonanță de urgență modificarea și completarea Legii 215/2016 privind ceremoniile oficiale, care creează temeiul legal privind constituirea Comitetului de organizare a funeraliilor de stat, scrie euractiv.ro.

Potrivit actului normativ, pentru organizarea funeraliilor de stat este necesară o coordonare unitară având în vedere implicarea mai multor instituții cu atribuții în organizarea ceremoniilor oficiale.

Inițierea și aprobarea Ordonanței Guvernului sunt incluse în Legea de abilitare a Guvernului de a emite Ordonanțe pe perioada vacanței parlamentare.

Temeiul legal pentru desfășurarea funeraliilor de stat este Legea 215/2016 privind ceremoniile oficiale și sunt expresia celei mai înalte aprecieri acordate de România personalităților publice care au oferit un serviciu remarcabil poporului său, motiv pentru care este necesar a se constitui la nivelul administrației publice centrale un comitet pentru organizarea acestora.

Funeraliile de stat se organizează în cazul decesului președintelui României sau foștilor șefi de stat, iar funeraliile cu onoruri militare se organizează în cazul decesului președinților și foștilor președinți ai celor două Camere ale Parlamentului, precum și în cazul premierului sau foștilor premieri ai României.

În prezent, toți foștii președinți ai României de după Revoluție sunt în viață. Este vorba despre Ion Iliescu, Emil Constantinescu și Traian Băsescu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.