Guvernul pregătește impozitarea banilor primiți de bone și de femeile angajate la curățenie la domiciliu

Un proiect de lege privind impozitarea românilor care desfășoară „activități casnice” precum curățenie, prepararea hranei, grădinărit, îngrijirea animalelor de companie, babbysitting, a fost introdus pe ordinea de zi de miercuri a Guvernului Nicolae Ciucă.

Proiectul se referă la munca „la negru” pe care o efectuază, ocazional, persoanele chemate de proprietari să le facă de mâncare, curățenie, să le tundă gazonul, să aibă grijă de copil sau de animalele din casă, potrivit stiripesurse.ro.

Noutatea este că persoanele care desfășoară activități casnice fără forme legale de muncă nu vor fi plătite direct cu bani, ci vor primi pentru munca depusă „tichete de activităţi casnice”. Astfel, cei care vor chema o femeie la curățenie în casă vor cumpăra de la ANOFM „tichete de activități casnice”, pe care i le oferi persoanei respective. Un tichet are valoarea de 15 lei.

Persoana care a făcut curățenie se duce cu acele tichete primite la ANOFM și primește banii, dar statul retrage contribuțiile și impozitul aferente. Cu alte cuvinte, persoana care a muncit rămâne cu mai puțini bani în mână, pentru că va plăti taxe statului.

Avantajul este că românii care lucrează „la negru” în activități casnice vor benefica astfel de asigurarea în sistemul de asigurări sociale.

Potrivit proiectului, tichetele de activități casnice nu vor putea fi transferate altei persoane și pot fi preschimbate în bani în maximum 12 luni de la primirea acestora.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati