Incident urmat de anchetă la Şcoala Gimnazială „I. G. Duca” din București unde se învață după scenariul roșu. Hackerii au deturnat ora de muzică. Unii copii s-au speriat, iar profesoara a părăsit platforma online. Conducerea școlii a făcut reclamație la Poliție, iar părinții cer acum intervenţia unui specialist în securitate.
„Pe platforma online a școlii, pe care trebuia să se țină ora de muzică, au intervenit niște persoane necunoscute din afara clasei. Au început să vorbească foarte urat, să pună sunete de fundal, să deranjeze ora. După câteva minute, profesoara de muzică a părăsit platforma, fiica mea s-a deconectat.
Am rugat-o să reconecteze pentru a vedea și asculta personal ce se întâmplă. Mi-am dat seama că la oră este deja conectată o persoană adultă cu camera pornită”, a declarat Anda Iordănescu, părinte, scrie Digi24.
Profesoara de muzică nu a mai pornit sesiunea online pentru a relua ora cu elevii.
„Profesoara de muzică, imediat după ce a ieșit din ora, a postat pe platforma online un mesaj prin care a dus la cunoștință ce s-a întâmplat și faptul că de acum înainte nu va mai lucra pe platforma online, materialele vor fi distribuite pe diverse alte rețele”, a completat sursa citată.
Părinţii spun că nu vor lăsa lucrurile aşa. Le e frică să îşi mai lase copiii pe platformă, fără intervenţia unui specialist în securitate.
Potrivit Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti, fiecare unitate şcolară este liberă să îşi aleagă platforma pe care îşi desfăşoară orele.
„Fiecare unitate școlară lucrează pe o platforma agreată și în funcție de platforma și de modul de lucru pentru care au optat spre a lucra online, există un administrator care gestionează informația asta tehnologizată.
În situația în care o oră este deranjată de un participant neinvitat, sigur că școala va iniția o anchetă prin care va trebui să găsească vinovatul și în măsura în care acesta va fi identificat, se va trece la sancțiuni conform regulamentului școlar”, a declarat Roxana Cercel, purtător de cuvânt al ISMB.