Primăria Sectorului 3 anunță faptul că, la scurt timp de la finalizarea investiției de reabilitare a halei istorice Laminor, s-a semnat și un prim contract prin care o bună parte din spațiul deja amenajat va găzdui, în luna martie, Salonul Nautic Internațional București, dar și expoziția Caravan, Motorhome & Adventure.
Cele două evenimente se vor desfășura în paralel în perioada 30 martie-2 aprilie 2023. După doi ani de pandemie în care aceste expoziții au fost sistate, acestea au fost reluate anul trecut și iată că, în Sectorul 3, se va desfășura, în acest an, cea de-a 13-a ediție.
Ambarcațiuni “Made in Romania”
În cadrul expozițiilor vor fi prezentate ambarcațiuni de diferite tipuri, servicii și accesorii nautice, școli de navigație, rulote, autorulote, servicii închirieri, accesorii și echipamente sportive. Anul acesta vor exista debuturi în secțiunea Made în Romania atât la secțiunea ambarcațiuni, cât și la vehicule recreaționale. Evenimentul fiind unic (indoor) în Romania se bucură de recunoaștere internațională și este un reper zonal pentru domeniile reprezentate.
În decursul edițiilor anterioare organizatorii s-au bucurat de nenumărate vizite oficiale cum ar fi: ambasadori și reprezentanți ai camerelor de comerț și industrii din Italia, Grecia, Finlanda, Germania, Ungaria etc. Reprezentanții celor mai mari companii europene cu interes pe profilul expoziției, dar și reprezentanți ai altor centre expoziționale din Europa au onorat anual cu prezența aceste evenimente.
Expozițiile au avut, în trecut, o reprezentare vizibilă a Forțelor Navale Române, a Muzeului Național al Marinei Române, a Muzeului de Istorie și a altor instituții de interes cultural. Deși, în trecut, nu a fost un număr foarte mare de vizitatori, fiind o expoziție de nișă, rolul organizatorilor este să reușească să aducă în fata expozanților un public de calitate.
Revitalizarea unui monument important pentru Sectorului 3
Spațiul care va găzdui evenimentele, respectiv hala istorică Laminor, a fost achiziționat de Primăria Sectorului 3. În 2017 a început procesul de restaurare, consolidare, amenajare interioară și exterioară a halei și a fost finalizat anul trecut. Imobilul fiind înscris în registrul monumentelor istorice, în procesul de reabilitare s-a păstrat structura metalică originală și s-au introdus elemente noi, legate de eficiența energetică (pereți și acoperișuri vitrate cu rupere termică) sau de spații de depozitare și parcare (aproximativ 1.500 de locuri). De asemenea, s-a urmărit și realizarea unor alei, menite să faciliteze executarea lucrărilor asupra monumentului istoric, dar și pentru realizarea unui spațiu de tip esplanadă în zona de S-E a halei. Pentru valorificarea Halei Laminor s-a realizat conversia într-un complex multifuncțional prin: restaurarea, consolidarea, amenajarea interioară halei și a împrejurimilor acesteia.