Hidroelectrica s-a listat la Bursa de Valori. Marcel Ciolacu: Aceste investiții vor reduce dependența energetică față de Rusia

Compania Hidroelectrica s-a listat astăzi la Bursa de Valori București. Societatea a avut în ultimele zile cea mai mare ofertă publică inițială din istoria bursei de la noi din țară. Debutul Hidroelectrica pe bursă confirmă faptul că România a meritat pe deplin statutul de piaţă emergentă, a transmis preşedintele Klaus Iohannis. La rândul său, premierul Marcel Ciolacu a dat asigurări că statul îşi va păstra participaţia de 80% şi că toţi românii pot investi în una dintre cele mai profitabile companii din ţară, potrivit Știrile TVR. 

Hidroelectrica a scos la vânzare 78 de milioane de acțiuni, la un preț final de 104 lei pe acțiune, ceeea ce înseamnă o capitalizare de aproape 47 de milioane de lei.

Premierul Marcel Ciolacu: Trăim astăzi un moment istoric pentru România, listarea la bursă a celui mai important producător național de energie. Hidroelectrica s-a angajat și în a servi direct interesele românilor. A furnizat energie electrică la un preț corect, protejând cetățenii împotriva speculei și crizei energetice. După listarea la bursă, statul român își păstrează integral participația de 80%. Astăzi deschidem posibilitatea ca și cetățenii români și alți investitori instituționali să devină acționari. Prin participarea ca acționari, românii pot beneficia direct de potențialul de dezvoltare al acestui mare producător energetic. Știu că Hidroelectrica are un plan ambițios de dezvoltare în domeniul energiei verzi, pe care îl încurajăm și îl susținem. Aceste investiții vor reduce dependența energetică față de Rusia și vor consolida poziția României în privința securității energetice și a asumării unui rol mai curajos de jucător regional.

Prețul listării începe de la 104 lei pe acțiune.

„Hidroelectrica, lider în producţia de energie în România, debutează la bursă în urma celui mai mare IPO din istoria bursei noastre”, notează BVB.

La eveniment vor fi prezenţi şi Adrian Tănase, director general Bursa de Valori Bucureşti, Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naţionale a României, Radu Hanga, preşedintele Bursei de Valori Bucureşti, Bogdan Badea, preşedintele Hidroelectrica, Nicu Marcu, preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară, Cosmin Marinescu, consilier prezidenţial Departamentul Politici Economice şi Sociale, Adrew Noble LVO, Ambasadorul Marii Britanii, Johan Meyer, manager de portofoliu Fondul Proprietatea, Manraj Sekhon, CIO, Templeton Global Equity Investments & Co-CEO, Templeton Asset Management.

Acţiunile principalului producător de energie electrică din Romania, cu un portofoliu de producţie 100% din surse regenerabile, vor fi admise la tranzacţionare în categoria Premium a pieţei reglementate a Bursei de Valori Bucureşti. Tranzacţionarea va începe la ora 10:00 sub simbolul „H2O”.

Preţul ofertei publice iniţiale a Fondului Proprietatea, constând în 78 milioane de acţiuni, a fost stabilit la 104 lei pe acţiune, ceea ce implică o capitalizare de piaţă de 46,8 miliarde de lei (9,4 miliarde de euro) la data admiterii.

„Suntem încântaţi că acţiunile Hidroelectrica sunt tranzacţionabile la Bursa de Valori Bucureşti. Este etapa finală a unui proces pe care ni l-am asumat, o împlinire a unui efort intens şi de durată, ale cărui rezultate le vedem astăzi. Reuşita IPO-ului reprezintă, pe de o parte, o realizare istorică pentru companie şi, pe de altă parte, o dovadă a potenţialului imens pe care îl are piaţa de capital românească de a contribui la creşterea noastră ca economie, ca ţară şi ca naţiune. Aş dori să le mulţumesc tuturor celor care au făcut posibilă această listare de referinţă pentru angajamentul, consecvenţa, grija şi munca asiduă depusă în realizarea acestui proiect. Interesul semnificativ din partea investitorilor naţionali şi internaţionali reprezintă o dovadă nu doar a calităţii curente a afacerii noastre, ci şi a perspectivelor sale viitoare, iar listarea în categoria Premium a pieţei reglementate a BVB va susţine creşterea pe termen lung a Hidroelectrica. În numele companiei, urez un călduros bun venit tuturor noilor noştri acţionari. Aşteptăm cu nerăbdare să împărtăşim cu dumneavoastră viitoarele succese, pe măsură ce stimulăm crearea de plus valoare, contribuind în acelaşi timp la atingerea obiectivelor de tranziţie energetică ale României”, a declarat Bogdan Badea, director executiv al Hidroelectrica, potrivit unui comunicat transmis miercuri.

Hidroelectrica este cel mai mare producător de energie din România în ceea ce priveşte cantitatea de energie produsă şi un jucător important în domeniul hidroenergetic din Europa. Grupul deţine şi operează 182 de hidrocentrale, cinci staţii de pompare şi un parc eolian ce sunt amplasate strategic în opt surcursale organizate geografic pe teritoriul României. Capacitatea de producţie totală instalată a activelor hidroenergetice ale societăţii este împărţită în hidrocentrale de acumulare, hidrocentrale pe firul apei şi staţii de pompare.

Societatea deţine un portofoliu de producţie 100% din surse regenerabile, cu o capacitate hidroelectrică de producere instalată de 6,3 GW şi o capacitate eoliană onshore instalată de 108 MW în parcul eolian Crucea.

Între 2018 şi 2022, societatea a avut o cotă de piaţă de aproximativ 29%, în ceea ce priveşte energia totală livrată în sistem (potrivit rapoartelor anuale ale Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei).

Hidroelectrica este unul dintre cei mai mari producători de hidroenergie din Europa, cu un volum de electricitate generată din surse hidroelectrice de 13,6 TWh în 2022, de 16,9 TWh în 2021 şi de 15 TWh în 2020 (toate cantităţile reprezentând producţia brută). Producţia din 2022 reflectă condiţiile hidrologice mai puţin favorabile din cauza secetei severe, precizează compania.

Totodată, Hidroelectrica furnizează energie electrică pe pieţele de energie electrică angro şi cu amănuntul din România. Cota de piaţă a societăţii în ceea ce priveşte energia electrică furnizată consumatorilor de retail a crescut de la 1,3% în 2020, la aproximativ 8% în decembrie 2022, conform ANRE. Numărul de clienţi de retail a crescut de la 2.465 în 2020, la peste 482.000 în 2022. În 2022, societatea a furnizat aproximativ 3,7 TWh energie electrică clienţilor finali, potrivit ANRE.

În anii încheiaţi la 31 decembrie 2022, 2021 şi 2020, societatea a generat venituri consolidate în valoare de 9,452 miliarde de lei, 6,489 miliarde de lei şi, respectiv, 3,841 miliarde de lei. În aceeaşi perioadă, Hidroelectrica a raportat profituri anuale în valoare de 4,464 miliarde de lei, 3,116 miliarde de lei şi, respectiv, 1,558 miliarde de lei.

În primul trimestru din 2023, societatea a obţinut venituri consolidate de 3,272 miliarde de lei, ce au fost generate de creşterea cantităţii totale de energie vândută (4,8 TWh în primul trimestru din 2023) pe toate pieţele, incluzând pieţele angro, cu amănuntul şi de echilibrare.

„Acest lucru a condus la obţinerea unei valori totale a EBITDA ajustat de 2.184.2 milioane RON şi a unei valori a profitului aferent perioadei de 1.723,4 milioane RON în primul trimestru din 2023, comparativ cu o valoare totală a EBITDA ajustat de 1702,7 milioane RON şi a unei valori a profitului aferent perioadei de 1.287,9 milioane RON în primul trimestru din 2022”, se mai arată în comunicatul citat.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati