Hubert Thuma (CJ Ilfov) îl critică pe Marian Neacșu pentru amânarea unui proiect privind sterilizarea gratuită a animalelor: ”Domnul Neacșu nu vrea să pună umărul la binele comunității”

Hubert Thuma, președintele Consiliului Județean Ilfov, îl critică pe secretarul general al Guvernului, Marian Neacșu, pentru că nu a urgentat aprobarea campaniilor gratuite de sterilizare a animalelor de companie făcute prin intermediul consiliilor județene. Thuma spune că proiectul trebuia aprobat prin ordonanță de urgență, care ar fi intrat imediat în vigoare și ar fi permis demararea imediată a campaniilor de sterilizare.

„Eu și echipa mea de la Consiliul Județean Ilfov am cerut, printr-o adresă oficială, modificarea legislației (OUG 155/2001), astfel încât și consiliile județene, nu doar primăriile, să poată organiza campanii de sterilizări gratuite pentru animalele de rasă comună cu deținător. ANSVSA ne-a sprijinit demersul, iar modificarea urma să se facă prin ordonanță de urgență, aprobată în ședință de guvern. Chiar secretarul general al Guvernului, Marian Neacșu, a fost de acord cu acest lucru și a avizat proiectul de ordonanță de urgență. Apoi, însă, s-a răzgândit și a trimis modificarea în Parlament sub formă de proiect de lege”, a scris Thuma pe Facebook.

El a explicat că OUG intră în vigoare imediat după publicarea în Monitorul Oficial, chiar dacă apoi merge în Parlament pentru aprobare. În schimb, un proiect trebuie să urmeze toate procedurile parlamentare și durează mult până când intră în vigoare, chiar dacă e dezbătut în procedură de urgență.

”În 2022, România are drumurile pline de animale aruncate”

„Ce nu înțelege domnul Neacșu e că nu vorbim aici despre o lege pentru căței. Atât noi, cât și reprezentanții ANSVSA, am explicat în repetate rânduri de ce este urgentă această modificare legislativă. În 2022, România are drumurile pline de animale aruncate. Asta înseamnă suferință atât pentru animale, cât și pentru noi, oamenii. Înfometați și speriați, câinii de pe străzi pot deveni agresivi, deci pot reprezenta un pericol pentru comunitate. Animalele moarte pe marginea drumurilor înseamnă traume psihice pentru copiii noștri”, a scris Thuma.

„Economic vorbind, e mai ieftin, pe termen lung, pentru autoritățile locale să rezolve problema animalelor de pe străzi prin sterilizare, nu prin eutanasiere. ONG-urile din domeniul protecției animalelor fac eforturi inimaginabile să organizeze campanii de sterilizări gratuite și să facă din România o țară civilizată”, a continuat el.

”Domnul Neacșu nu vrea să pună umărul la binele comunității”

„Recent, colegii mei de la Protecția Animalelor au organizat, în colaborare cu un ONG, mai multe campanii de sterilizări gratuite în Ilfov. Au fost zile în care medicii veterinari nu au apucat să mănânce. Atât de multe animale au operat. Chiar și 70 pe zi. Campaniile s-au făcut pe banii ONG-ului respectiv, evident. Noi, CJ Ilfov, nu putem face campanii de sterilizări gratuite, cu toate că avem buget, fiindcă domnul Neacșu nu vrea să pună umărul la binele comunității. Pentru el, e mai important capitalul politic. Iar dacă nu a făcut asta pentru capital politic, e cu atât mai grav. A făcut-o gratuit, împotriva unor oameni care vor cu adevărat să schimbe ceva în bine”, a mai scris Thuma.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati