Iată vin „cerșetori”. Cât câștigă colindătorii „moderni”, care îi hărțuiesc pe oameni cu boxele

1
245
bani
sursa foto: Unsplash

Hărmălaie, nu colinde! Asta aduc urătorii moderni în marile oraşe. Majoritatea cară după ei boxe care urlă cântece greu de înţeles. Poliţiştii au început să dea amenzi, dar ne sfătuiesc să ne ferim şi noi de ei şi, în niciun caz, să nu îi primim în casă.

Aşa arată acum tradiţiile de sărbători: zgomotoase şi cu iz de cerşetorie. Urători cu boxe împânzesc oraşele. Se pierde farmecul colindelor şi este enervant, spun oamenii care se trezesc dimineaţa în zgomotul muzicii care răsună din boxe.

„Nu este normal, dacă vrei să colinzi, colinzi cu gura nu cu boxa. E gălăgios, e…E foarte urât şi sunt foarte gălăgioşi, fac multă gălăgie.”

„E anormal pentru că vreau colindele care erau odată, să vină colindătorii la uşă, la tine sau pe stradă. La nivel auditiv este foarte zgomotos.”

Cine nu colindă cu boxa, strigă din toţi plămânii către balcoane ca Prinţul după Rapunzel din poveste.

Alexandru: Azi e prima zi.

Reporter: Şi merge?

Alexandru: Deocamdată puţin.

Reporter: Sunt darnici oamenii?

Alexandru: Sunt, dar vin cei cu boxele şi nu prea… 

„Eu normal incep de pe 20 până pe 31, dar cum am văzut că cei din Moldova vin mai devreme, ce am spus, hai să încep şi eu .”

„Ce reacţii au oamenii când vă văd?

Intră în casa. Unii mai bătrâni care ştu tradiţia mai ne dau un leu, doi lei, 5 lei.

Şi ceilalţi?

Se uită şi intră în casă.”

Pe aceşti colindători i-am întâlnit între blocuri, în Sectorul 2 din Bucureşti. Sunt vizitatori fideli ai zonei şi se laudă cu recorduri financiare. Cântă până rămân fără voce sau până îi alungă cineva. Sunt, însă, insistenţi, pentru că vor să bată recordul.

„În fiecare an.

Şi care a fost cel mai profitabil an?

2015.

Cat aţi câştigat?

67 de milioane.”

Dacă aşa arată tradiţia, mai bine deloc, spun mulţi bucureşteni. Unii s-au ales nu doar cu dureri de cap, ci şi cu pagube.

„Nu sunt colindători după părerea mea.

Dar ce sunt?

Oameni care efectiv vin şi cerşesc. Ne-au intrat în cabinet şi efectiv ne-au invadat. Le mai dau pentru că sunt foarte insistenţi, le dau aşa ca să meargă mai departe.”

Sfaturile poliţiştilor în prag de sărbători

Tocmai de aceea, poliţiştii ne recomandă să fim atenţi cui deschidem uşa.

Anne Ciolcă, purtător de cuvânt Poliția Ilfov: Aceştia văd în colindători o buna ocazie de-a face rost de bunuri uşor de valorificat sau de bani fără prea mult efort. Aşadar, este bine să nu primiţi în casa colindătorii pe care nu îi cunoaşteţi.

La Constanţa, 23 de tineri care au ieşit la colindat au fost amendaţi cu 16 mii de lei pentru deranjarea ordinii şi liniştii publice.

sursa: observatornews.ro

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.