Toamna este sezonul perfect pentru plimbările în natură. Temperaturile sunt plăcute, cu brize răcoritoare, în timp ce o feerie de culori și miresme învăluie peisajele unice ale țării noastre.
Dacă sunteți pasionați de pedalat și dornici să descoperiți panorame incredibile și colțuri fermecătoare pe două roți, Travelminit.ro propune 5 trasee frumoase din România pe care sa le încercați toamna aceasta.
Traseu cicloturistic pe Valea Bistriței
Pornind de la confluența râurilor Bistriţa Aurie şi Dorna, traseul propus are o lungime de peste 100 km și este de dificultate medie. Traseul poate fi facut în întregime în două zile, însă și dacă alegeți să parcurgeți doar o porțiune, veți descoperi o zonă absolut încântătoare.
Traseul urmează cursul râurilor Bistriţa Aurie şi Bistriţa, pe ruta Cârlibaba – Valea Stânei – Botoş – Ciocăneşti – Iacobeni – Argestru – Vatra Dornei – Dorna Arini – Cozăneşti – Gheorghiţeni – Ortoaia – Rusca – Sunători – Călineşti – Zugreni – Chiril – Cojoci – Crucea – Holda – Holdiţa – Broşteni – Lungeni – Pietroasa.
Traseu cicloturistic Sighișoara-Mălâncrav
Una dintre cele mai frumoase zone de vizitat pe două roți este și Sighișoara-Mălâncrav, un traseu de aproximativ 55km.
Traseul este de dificultate medie și pornește din zona Rezervației Breite, de pe strada Ana Ipătescu, din dreptul panourilor de informare marcate cu „Colinele Transilvaniei”. Se urmărește marcajul cu linie roșie ce urcă în rezervație, iar la prima intersecție a marcajelor se continuă pe linia albastră, coborând spre localitatea Stejăreni și urmând marcajul albastru până în localitatea Criș. Aceeași bandă vă va urca pe culmile dealurilor și apoi vă va coborî spre Mălâncrav.
Traseu cicloturistic în Munții Trascău
Porțiunea cosiderată cea mai frumoasă este alcătuită dintr-un traseu de aproximativ 41 km, care înconjoară Piatra Cetii. Plecarea se face din localitatea Benic, județul Alba, aflată la 25 km de Alb Iulia și 12 km de Teiuș. Veți trece prin Poiana Galdei, Cheile Intregalde, satul Modolești, satul Tecsești, (cu posibilă oprire la Poiana Narciselor), Cheile Văii Cetii, satul Cetea și înapoi în Benic. Veți descoperi un traseu impresionant, cu priveliști fascinante, cătune și rezervații naturale protejate, dealuri împădurite și sate pitorești.
Traseu cicloturistic Piatra Craiului – Prăpăstiile Zărneștilor – Peștera – Măgura – Zărnești
Traseul are aproximativ 28 km și este unul dintre cele mai spectaculoase trasee de cicloturism din judeţul Braşov. Ruta aleasă este potrivită pentru orice nivel de pregătire într-ale ciclismului.
Așadar, traseul începe din Zărnești, urmărind indicatoarele către Prăpăstii. Ajunși în parcul Național Piatra Craiului, urcați la Fântâna lui Botorog. Veți lăsa fântâna pe partea dreaptă și veți continua drumul înainte până la primul indicator, când poteca urcă spre dreapta, pe marcaj bandă albastră. Prăpăstiile Zărneștilor sau Cheile Zărneștilor sunt un canion spectaculos, plin de vegetație cu versanți împăduriți, străbătuți de Valea Râului Mare.
Traseu cicloturistic pe Drumul Verde
Ruta propusă este Breb – Hoteni – sat Șugatag – sat Mănăstirea – Ocna Șugatag – Hoteni – Breb, un traseu lejer spre mediu de aproximativ 21 km. Acesta face parte din Drumul Verde, un circuit de o frumusețe rar întâlnită care se întinde pe 88 de kilometri și traversează Masivul Gutâi.
Veți porni din Breb (aflat la 52 km de Baia Mare), un sat maramureșan autentinc, poziționat într-un cadru de poveste. Traseul vă va purta pe ulițele satelor tradiționale, pe lângă fânețele sătenilor, pe vechi terasamente ale căilor ferate, veți ajunge pe culmile Gutâiului și pe lângă pârâul Dărasca. Veți parcurge un traseu ce combină peisajul rural cu un adevărat spectacol al naturii, de-a lungul căruia veți descoperi numeroase atracții.
Detalii complete despre rutele propuse găsiți aici.