Modulul român specializat în stins incendii de pădure acţionează în Grecia de peste 14 ore în sprijinul salvatorilor eleni în zonele puternic afectate de arderile necontrolate de vegetaţie uscată şi pădure.
„Pe fondul temperaturile ridicate, lipsei precipitaţiilor, umidităţii reduse şi vitezei vântului, incendiile s-au dezvoltat cu repeziciune, afectând suprafeţe considerabile. Focarele, care se întind pe mai mulţi kilometri pătraţi, s-au apropiat de zonele rezidenţiale, iar, în unele situaţii, incendiile au cuprins şi locuinţe. Având în vedere riscul existent, autorităţile elene au dispus măsura evacuării zonelor locuite care erau în proximitate sau pe direcţia de propagare a flăcărilor şi a fumului”, a informat, luni, Biroul de presă al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU).
Misiunile pompierilor români au constat în protejarea şi stingerea locuinţelor, precum şi în limitarea incendiilor de vegetaţie. Ei au acţionat pe toată durata nopţii, cu trei maşini de stingere incendii de pădure, o maşină de stingere de mare capacitate (10.000 litri apă), precum şi o cisternă de 30.000 litri.
„Activarea şi operaţionalizarea modulului naţional specializat de stins incendii de pădure se realizează pentru executarea misiunilor specifice de monitorizare şi stingere a focarelor de pe teritoriul Greciei, în locaţiile stabilite de partenerii eleni”, arată sursa citată.
Prognoza de risc pentru luni rămâne la nivelul „extrem de ridicat”, conform autorităţilor elene. Harta riscului de incendiu publicată de Secretariatului General pentru Protecţie Civilă arată că zona în care modulul îşi desfăşoară activitatea este încadrată la acelaşi nivel de risc.