Ilie Bolojan despre tarifele impuse de Trump: efect negativ asupra economiei europene, inclusiv asupra economiei românești

Preşedintele interimar Ilie Bolojan a declarat, marţi, că tarifele impuse de Administraţia SUA vor avea efecte negative asupra economiei europene, inclusiv asupra economiei româneşti.
  • „Tarifele care au fost anunţate de Administraţia SUA în zilele trecute vor avea un efect negativ asupra economiei europene, inclusiv asupra economiei româneşti. Trebuie să fim oneşti cu cetăţenii noştri şi să le spunem aceste lucruri”, a afirmat Bolojan, într-o conferinţă de presă, la Palatul Cotroceni.

Potrivit acestuia, companiile româneşti care exportă produse în Statele Unite vor fi mai puţin competitive pe aceste pieţe.

„Dar, pe această linie directă, impactul asupra economiei româneşti este relativ scăzut, pentru că nu avem o componentă importantă de export pe relaţia cu Statelor Unite. Afectarea este pe zona de aluminiu, pe zona farmaceutică, în principal, şi pe zona de componente care includ oţel şi aluminiu. Va fi însă un impact important asupra comerţului Statelor Unite cu Uniunea Europeană, pentru că cele două pieţe sunt cele mai mari pieţe globale, Statele Unite fiind cel mai important partener comercial pentru Uniunea Europeană şi deci indirect companiile româneşti care sunt integrate în lanţurile de valoare europeană vor fi afectate, Germania fiind cel mai important partener comercial al României, iar economia germană contribuind cu o treime la exporturile către Statele Unite ale Americii din Uniunea Europeană. Cu siguranţă, companiile româneşti care sunt integrate în aceste lanţuri valorice vor avea foarte posibil mai puţine comenzi şi va fi o încetinire a activităţii acestora”, a explicat Ilie Bolojan.

El a subliniat că există un impact asupra pieţelor şi burselor.

Bolojan a susţinut că este greu de estimat concret care vor fi consecinţele acestor măsuri, iar „replicile pe care unele state, unele pieţe mari, le dau nu vor face decât să complice şi mai mult lucrurile”.

  • „În această situaţie, măsurile de represalii pe care Uniunea Europeană le-ar stabili în perioada următoare ar însemna de fapt să crească costurile escaladării, care ar putea să fie şi mai mari pentru economia noastră, pentru că tarife peste tarife înseamnă inflaţie, înseamnă scăderea puterii de cumpărare şi riscul unei recesiuni economice”, a indicat preşedintele interimar.

El a precizat că, după anunţarea tarifelor, au avut loc negocieri atât între reprezentanţii UE şi cei ai SUA, cât şi în interiorul Uniunii privind posibile renegocieri şi răspunsul european.

„Din partea României au participat ieri la şedinţă ministrul Economiei, domnul Ivan, şi ambasadoarea noastră la Bruxelles, doamna Matei. Şi, în urma discuţiilor care au avut loc, s-a hotărât un răspuns etapizat. Mâine, în Comitetul pentru Bariere Comerciale, se va aproba acest prim răspuns, ceea ce înseamnă că pentru primul set de tarife, cele pentru aluminiu şi oţel, va fi un răspuns în contrabalans de către UE, taxând în principal produse agricole alimentare care ar veni din Statele Unite cu tarife care înseamnă 10 – 25%. Din acest punct de vedere, noi am fost interesaţi ca ceea ce se importă în UE pe componenta nucleară să nu intre la acest pachet de sancţiuni, pentru că avem un contract important pentru reactoarele 3 şi 4 şi orice fel de replică (…) la tarif peste tarif înseamnă costuri suplimentare care vor trebui plătite. Vom susţine continuarea negocierilor în aşa fel încât cele două pieţe mari, piaţa Uniunii Europene şi cea a Statelor Unite, să găsească nişte soluţii în care fluxurile economice să continue”, a afirmat Ilie Bolojan.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati