În inima Munților Hășmaș din județul Harghita se află un loc unic în Europa: singurul orfelinat de ursuleți care oferă șansa acestor pui să revină, după o perioadă de reabilitare, în sălbăticie.
Deschis în 2004, Orfelinatul de urși – Bear Again a devenit un refugiu pentru puii de urs care rămân fără mamă sau sunt separați de aceasta, scopul principal fiind acela de a fi reintegrați ulterior în habitatul natural.
În imaginile făcute publice de către administratorii orfelinatului apar câțiva dintre cei 16 pui de urs care se află în prezent în proces de reabilitare, fiind salvați din diferite zone ale țării, iar unul dintre ei fiind adus din Belarus.
Puii de urs se joacă, se cațără în copaci, se obișnuiesc să supraviețuiască în condiții sigure, cu suficiente resurse de hrană la dispoziție.
“Bear Again a rămas unic în Europa, fiind în continuare singurul orfelinat care primește și îngrijește puii de urs orfani. În cei aproape 20 ani, am asigurat reabilitarea a peste 250 de pui de urs, oferindu-le șansa de a trăi în sălbăticie”, a declarat Leonard Bereczky, reprezentant al Orfelinatului Bear Again.
Potrivit acestuia, un aspect esențial îl constituie asigurarea unei finanțări constante pentru întreținerea și reabilitarea puilor de urs. De la an la an, costurile de funcționare sunt asigurate prin donații și parteneriate cu organizații internaționale de protecție a animalelor și a naturii.
“Suntem recunoscători pentru susținerea financiară și angajamentul tuturor partenerilor noștri. Împreună, le putem oferi ursuleților șansa de a trăi ulterior în sălbăticie, în mediul lor natural. Fiecare pui de urs salvat devine un ambasador al naturii”, a completat Leonard Bereczky.
Recent, Orfelinatul de urși – Bear Again a intrat într-un nou parteneriat, unul de talie internațională, cu Humane Society International / Europe, care nu doar sprijină financiar proiectul, ci reflectă și recunoașterea valorii acestuia în protejarea și conservarea speciei de urs în Europa.
“Ne-am alăturat acestei inițiative remarcabile pentru a contribui la eforturile Bear Again în ceea ce privește reabilitarea și protecția puilor de urs orfani. Eforturile umane pot face diferența în protejarea și readucerea în sălbăticie a speciilor amenințate cu dispariția. Suntem norocoși pentru că există specialiști care își dedică viața acestui proces continuu de conservare a speciei, în urma căruia învățăm enorm despre comportamentul ursului brun”, a declarat Andreea Roseti, Director Humane Society International în România.
Bear Again este considerat a fi un exemplu de succes în conservarea biodiversității și a naturii. Orfelinatul se întinde pe o suprafață de 3000 de hectare, în apropierea Izvoarelor Oltului, din Munții Hășmaș, județul Harghita. Procesul de reabilitare durează aproximativ 2 ani pentru fiecare pui de urs. Aceștia au acces la hrană adițională, administrată în așa fel încât ursuleții să nu asocieze sursa acesteia cu prezența umană. În timp, ei dobândesc abilitățile necesare supraviețuirii pe cont propriu, până când sunt eliberați în sălbăticie ca reprezentanți veritabili a speciei lor. Tocmai datorită faptului că puii de urs au nevoie de liniște și de un mediu natural pentru a-și dobândi abilitățile de supraviețuire, sanctuarul nu poate fi vizitat de turiști.
Foto: Bear Again Rehabilitation Center for Orphan Bears