IMPORTANT / GCS: Fără declaraţie pe propria răspundere în zona Municipiului București și pe întreg teritoriul județului Ilfov

Declaraţia pe propria răspundere nu este necesară în cazul deplazăsii într-o zonă metropolitană, a precizat sâmbătă Grupul pentru Comunicare Strategică citat de ecopolitic.ro

  • În situaţia în care cetăţeanul se deplasează între localităţi din interiorul zonei metropolitane, nu are nevoie de declaraţie pe propria răspundere. Dacă asigurarea bunurilor necesare nu poate fi făcută în zona metropolitană, este nevoie de declaraţia pe propria răspundere, bifată la punctul 11 „alte motive justificate”., a precizat GCS.

Sunt considerate ca făcând parte din zona metropolitană localitățile aflate pe o rază de până la 30 de kilometri față de principalul oraș (conform art.11 din Legea nr. 351/2001 privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului naţional – Secţiunea a IV-a Reţeaua de localităţi).

Totodată, se va considera zonă metropolitană Municipiul București și întreg teritoriul județului Ilfov.

Declaraţia pe propria răspundere necesară pentru justificarea deplasării între localităţi poate fi scrisă şi de mână.

Declaraţia pe propria răspundere necesară pentru justificarea deplasării între localităţi poate fi scrisă şi de mână cu respectarea elementelor din formularul tip dat publicităţii. În cazul în care o nouă deplasare respectă acelaşi traseu menţionat în declaraţia pe propria răspundere, atunci aceasta poate fi refolosită şi în alte zile, tăind cu o linie data precizată iniţial şi completând noua dată aferentă zilei în care are loc deplasarea”, a explicat GCS.

Pe de altă parte, Hotărârea CNSSU nr. 24 cu privire la declararea stării de alertă nu restricționează deplasarea persoanelor de peste 65 de ani.

  • Acestea pot părăsi domiciliul în orice interval orar doresc. Rămâne însă valabilă recomandarea de a limita pe cât de mult posibil deplasările și de a evita locurile aglomerate mai ales pentru persoanele din categoriile vulnerabile pentru a reduce riscul infectării cu noul Coronavirus, potrivit GCS.

Sursa citată a mai arătat că, potrivit Hotărârii CNSSU nr.24 şi anexei ataşate, pentru toate persoanele care au călătorit în străinătate şi intră pe teritoriul României, se instituie măsura carantinării/izolării la domiciliu împreună cu familia/aparţinătorii cu care locuiesc.

Există opţiunea carantinei instituţionalizate pentru persoanele care au călătorit singure şi care nu doresc să-şi expună familia.

În ceea ce priveşte evenimentele familiale, dacă evenimentul familial implică o slujbă religioasă în interiorul bisericii (ex: nuntă, botez, înmormântare), numărul maxim de persoane care pot participa este de 16 (punctul 5 (2), lit. a din anexa „Măsuri de prevenire şi control a infecţiilor aplicabile pe durata stării de alertă”, ataşată Hotărârii nr. 24 a CNSSU).

  • Dacă slujba se ţine în curtea bisericii, numărul participanţilor NU este limitat, însă se vor respecta măsurile de prevenire şi protecţie stabilite.

Pentru evenimentele familiale private (ex: aniversări, petreceri, reuniuni de pomenire etc.) desfăşurate în spaţii închise, va fi avut în vedere acelaşi număr de persoane (maximum 16 persoane) cu respectarea normelor de igienă şi pe cât de mult posibil respectarea distanţei fizice, potrivit GCS.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati