În amonte de Lacul Morii din Capitală, din cauza dejecţiilor deversate, Râul Dâmboviţa a devenit pe unele porţiuni albicios, iar pe altele maroniu

În dreptul localităţii Chiajna (Ilfov), la o aruncătură de băţ de Lacul Morii din Bucureşti, luciul Râului Dâmboviţa a căpătat în ultimele zile o culoare albicioasă, iar mirosul a devenit insuportabil. Vorbim despre un loc de promenadă care este vizitat zilnic de mii persoane care ies din case pentru a face mişcare sau pentru a lua o gură de aer curat, notează G4Media.ro.

În aceeaşi zonă, tot pe Râul Dâmboviţa, culoarea apei nu mai este albicioasă, ci maronie. Aici, ascunsă în stuf, poate fi văzută o ţeavă care are un diametru de aproximativ un metru prin intermediul căreia este deversată apă murdară direct în râu. Pe digul drept al Lacului Morii, ne atrage atenţia o ţeavă cu aceleaşi dimensiuni prin se scurg la fel, dejecţii.

„Nu e normal aşa ceva. Miroase aici de îţi mută nasul, iar apa nu vedeţi ce culoare dubioasă are? E lăptoasă. Sunt oameni care se plimbă cu copii mici, bâtrâni, efectiv e un focar de infecţie. Noi dăm la peşte, dar dăm de plăcere pentru că nu pot să iau acasă peştele ăsta. E periculos.”, reclamă unul dintre pescari.

Reprezentanţii Gărzii de Mediu spun că nu aveau semnalată această situaţie, dar că vor lua măsuri după ce angajaţii Administraţiei Naţionale Apele Române vor preleva probe.

„Cu privire la acest subiect, pot să vă spun faptul că, competeneţa aparţine Apelor Române. Ei trebuie să preleveze probe din acea zonă, le analizează şi în funcţie de rezultate o să anunţe Garda de Mediu să identificăm eventuala sursă de poluare, dacă într-adevăr vorbim de poluare pe un curs de apă.”, a declarat pentru TVR, Aurelian Păduraru, Comisar General al Gărzii Naţionale de Mediu.

Cazul nu este singular. Şi pe lacurile din Capitală pot fi văzute tot felul de instalaţii prin intermediul cărora sunt deversate dejecţii direct în apă. Pe lacurile Tei sau Fundeni, Primăria Sectorului 2 a identificat mai mulţi proprietari care au recurs la astfel de practici şi le-a cerut să le demonteze. Cel mai probabil, din cauza faptul că mulţi dintre ei, din cauza faptului că nu au fose septice sau pentru că nu sunt racordaţi la sistemul public de canalizare, le vor monta la loc.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati