În București s-a deschis primul centru de informare în caz de cutremur

Bucureştenii pot afla cum să-şi consolideze casele şi unde se pot refugia în cazul unui seism puternic de la primul centru de informare în caz de cutremur deschis în Capitală. Centrul va funcţiona gratuit, timp de o lună, într-o clădire de pe Bulevardul Magheru din București.

ARCEN a deschis primul Info Point de pregătire în caz de cutremur din România, la parterul clădirii Magheru One, din centrul Bucureștiului.

Info Point-ul este activ în perioada 28 aprilie – 25 mai, de luni până vineri, de la ora 13.00 la ora 19.30, pe b-dul Magheru nr. 1 și se adresează tuturor locuitorilor din București care vor să fie mai informați și mai pregătiți în cazul unui cutremur.

Info Point-ul reprezintă un proiect pilot, finanțat exclusiv din fonduri private, care crește reziliența socială în cazul unui cutremur major și deschide dialogul cu autoritățile pentru a spori capacitatea de pregătire a populației în caz de cutremur. Intenția acestei inițiative este să pună la dispoziția autorităților un model de bună practică pentru ca Info Point-ul să poată fi replicat și permanentizat în marile centre urbane vulnerabile din România.

Locuitorii Bucureștiului pot ridica din Info Point ghidurile de pregătire Antiseismic District care oferă cele mai simple, practice și responsabile măsuri individuale și comunitare în cazul producerii unui seism.

Totodată, de-a lungul acestei luni, vor fi organizate cursuri de pregătire pentru cutremur, cursuri de prim ajutor, discuții despre vulnerabilitatea Bucureștiului și patologia seismică a clădirilor din București și va fi oferită consultanță gratuită despre întocmirea documentațiilor pentru depunerea dosarelor de consolidare. Schimbul de informații, conștientizarea și participarea comunității sunt esențiale pentru construirea rezilienței sociale, înaintea, în timpul și după cutremur.

Participarea la activități se face pe baza de rezervare, conform calendarului: https://antiseismic.info/calendar/

Peste 370 de clădiri din Bucureşti sunt un adevărat pericol, în caz de cutremur

Bucureștiul este orașul cu cel mai mare risc seismic din România și una dintre capitalele europene cele mai expuse din punct de vedere seismic. În București locuiește oficial 10% din populația totală a țării, care produce 25% din PIB-ul României (2019, raport Banca Mondială).

Bucureștiul găzduiește funcțiile administrative și economice vitale ale țării și are un mediu construit îmbătrânit, estimându-se că aproximativ două treimi din clădirile rezidențiale au fost construite înainte de existența normativelor de rezistență a clădirilor la cutremur.

Capitala are azi, oficial, 350 de clădiri încadrate în risc seismic, deși în anii 1990 autoritățile vorbeau despre 2500 de clădiri vulnerabile, iar raportul ICCPDC realizat după cutremurul din 4 martie 1977 menționează 35.000 de clădiri considerate avariate.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati