În Capitală s-a înființat Asociația de gestionare a deșeurilor. Colaborare între cele 6 primării de sector și PMB

Instanța a aprobat înființarea Asociaţiei de dezvoltare intercomunitară pentru gestionarea deşeurilor din Capitală, anunță primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan. Cele 6 primării de sector își asumă colectarea și separarea deșeurilor, iar Primăria Generală tratarea și depozitarea lor.

PMB şi primăriile de sector vor colabora pentru implementarea unui sistem unitar pentru deșeuri, astfel încât să poată fi atinse obiectivele privind colectarea selectivă.

Într-o postare pe Facebook, edilul general precizează că este vorba despre un „pas instituţional important” pentru o nouă abordare în chestiunea deşeurilor din Capitală. Nicuşor Dan reaminteşte că din asociere fac parte Primăria Capitalei şi primăriile de sector, care îşi propun să rezolve în comun problema salubrităţii în Bucureşti.

Dan: Colectarea selectivă în Bucureşti se realizează la un nivel de circa 10%

El menţionează că este pentru prima dată când PMB şi primăriile de sector decid să colaboreze şi să implementeze un sistem unitar pe această zonă, „care a fost neglijată” până în prezent. Potrivit primarului, în prezent, colectarea selectivă în Bucureşti se realizează la un nivel de circa 10%, faţă de o ţintă de 50% asumată în urmă cu câţiva ani.

„Plătim amenzi pentru ratarea ţintei”, precizează Nicuşor Dan.

El adaugă că prin intermediul asociaţiei vor fi atrase fonduri europene, pentru gestionarea integrată a deşeurilor.

„Avem acum instrumentul pentru a pune în practică viziunea comună a celor şapte administraţii locale din Bucureşti în privinţa deşeurilor. Cele şase primării de sector îşi asumă colectarea şi separarea deşeurilor de la cetăţeni, instituţii şi firme, iar Primăria Generală tratarea deşeurilor şi depozitarea lor, într-un sistem integrat care va avea o rată înaltă de reciclare şi un impact vizibil în reducerea poluării”, precizează Nicuşor Dan.

Edilul mizează pe atragerea unor fonduri europene

De asemenea, completează el, prin această asociaţie de dezvoltare intercomunitară va fi derulat „cel mai mare proiect european” din Bucureşti dedicat deşeurilor.

„Vom atrage fonduri europene pentru a rezolva împreună, aşa cum trebuie, problema deşeurilor din Capitală. Viitorul proiect va prevedea inclusiv infrastructură de colectare selectivă în tot Bucureştiul, iar la fiecare gospodărie, scară de bloc sau punct de colectare oamenii vor putea pune separat deşeurile (‘fracţia umedă’ şi ‘fracţia uscată’), care apoi vor fi transportate, tratate şi depozitate tot separat”, explică primarul general al Capitalei.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati