În câți ani se achită un apartament în București și în alte capitale europene

Comparaţie interesantă între salarii şi preţul locuinţelor în capitalele mai multor ţări din Europa, inclusiv România. Iar concluzia e că deşi apartamentele din Bucureşti sunt mai ieftine decât cele din Budapesta, Praga, Bratislava şi Varșovia, un român cu salariul mediu trebuie să muncească mai mult pentru a-şi cumpăra o locuinţă de 50 metri pătraţi, potrivit digi24.ro.

Un astfel de apartament în Bucureşti este echivalentul a aproximativ 77.000 de euro, adică salariul mediu net pe care un român îl primeşte în 9 ani.

În Varşovia, acelaşi gen de locuinţă costă 115.000 euro, doar că durata de achiziţie e mai mică – 8,8 ani.

La Praga, preţul mediu al unui apartament cu 2 camere este de 135.000 de euro, dar pentru a-l plăti integral e nevoie de 8,6 ani.

De şi mai puţin timp au nevoie maghiarii care vor să-şi cumpere o locuinţă de 50 de metri pătraţi în Budapesta – doar 8 ani şi jumătate, asta mai ales pentru că preţul mediu este echivalentul a 98.000 de euro.

Economistul Iancu Guda explică motivele care duc la astfel de discrepanțe și spune că în România este cu aproximativ 10% mai scump ca raport timp-muncă pentru achiziția unui metru pătrat în imobiliare.

„În România, este cam cu 10% mai scump ca timp-muncă să cumpăr 1 metru pătrat în imobiliare, comparativ cu alte țări din regiune. Nu trebuie să mă uit doar la faptul că în Praga apartamentele sunt mai scumpe cu 20%, în condițiile în care salariile sunt mai mari cu 30%. Acolo cumperi mai ușor un apartament, față de București și România în general”, a declarat Iancu Guda.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati