Ministerul Sănătății explică procedurile de testare, izolare și carantinare pentru persoanele care suspectează că au Covid-19 și pentru pacienții asimptomatici sau cu forme ușoare. Autoritățile oferă explicații și despre acordarea concediului medical.
Persoanele care prezintă simptome specifice Covid-19 rămân la domiciliu până la primirea rezultatului testului care confirmă sau infirmă diagnosticul de COVID-19. În cazul în care diagnosticul este infirmat, pacientul va primi de la medicul de familie concediul medical până la remedierea problemelor de sănătate, scrie Ziare.com.
În cazul în care testarea confirmă că persoană este infectată cu Covid-19, dar nu prezintă simptome sau manifestă o formă ușoară a bolii, poate rămâne izolată la domiciliu, în monitorizarea medicului de familie, fără a mai fi necesară evaluarea unui medic specialist și va primi concediu medical de la medicul de familie. Izolarea la domiciliu se face doar cu acordul pacientului.
Persoanele fără simptome care se testează, iar testul este pozitiv, pot rămâne în monitorizarea medicului de familie, care le acordă concediu medical pentru perioada de izolare.
Persoanele pentru care DSP instituie măsura carantinarii (contact direct cu persona infectată sau vine din zona roșie) vor primi concediu medical de carantinare de la medicul de familie, în baza deciziei DSP.
Pacientul asimptomatic sau cu formă ușoară poate opta să rămână în monitorizarea medicului de familie fără a mai fi necesară evaluarea medicului specialist. În cazul în care apar simptome, pacientul merge la spital.
Concediul de carantinare în baza deciziei DSP este integral. Concediul pentru cei cu simptome asemănătoare Covid-19, dar care se dovedește că nu au infecție cu virusul SARS-CoV-2, se acordă pentru afecțiunea de care aceștia suferă, în procentul prevăzut de lege.