Primarul Sectorului 6, Ciprian Ciucu, anunţă că peste aproximativ două săptămâni va fi lansat cel mai mare centru de monitorizare video din Capitală.
El a subliniat că acesta nu va fi un „Big Brother” şi că feţele vor fi blurate, dar sistemul, în baza unor scenarii predefinite, va alerta autorităţile în cazul anumitor tipuri de comportament, notează Agerpres.
„Din cauza problemei cu drogurile, vandalisme şi alte probleme de ordine publică, vom creşte capacitatea de intervenţie a poliţiei locale prin acest tip de supraveghere video. Sunt camere montate în special în proximitatea şcolilor. Au scenarii predefinite; anumite tipuri de comportamente pot fi recunoscute de inteligenţa artificială şi pot, în timp real, sesiza poliţiştii din centrul de monitorizare, ceea ce este un lucru foarte bun, pentru că vom creşte capacitatea de operaţionalizare a Poliţiei locale”, a spus primarul, în debutul Smart City Industry Awards.
Ciprian Ciucu a menţionat că prin acest sistem nu vor putea fi identificate caracteristicile personale, decât în urma unor acţiuni realizate în comun cu Poliţia Naţională, conform legii.
„Nu se încalcă partea de privacy, de intimitate, pentru că feţele sunt blurate prin sistem şi pentru a le vedea trebuie să ai acces, conform legii, pe baza unor cereri şi pe baza unei acţiuni comune, integrate cu Poliţia Naţională. Adică, nu avem Big Brother în Sectorul 6, vreau să fiu foarte clar. A fost una dintre condiţii. Nu avem Big Brother. Dar comportamentele, fără ca să ai caracteristici personale, sunt observate”, a spus primarul.
Totodată, Ciprian Ciucu a reiterat apelul la autorităţile centrale de a permite şi Poliţiei locale să dea amenzi pentru fapte de natură contravenţională suprinse pe camere video.
„Trebuie să ajungem la nivelul în care să dăm voie şi poliţiilor locale să fie certificate, autorizate de către Ministerul de Interne, să dea amenzi prin ceea ce vede pe cameră. Pentru că este aberant să îl vezi pe un cetăţean care a parcat pe spaţiul verde, să plece maşina de pe unde este ea, să consume iarăşi carburant, să stea în trafic – poate îl prinde, poate nu îl prinde – ca să îi dea o amendă, când poate focaliza foarte clar pe număr; se face o cerere de a se prezenta. În acest moment doar MAI poate da amenzi prin supraveghere video şi este păcat”, a spus primarul.
Edilul a făcut referire şi la faptul că primăria a lansat o aplicaţie, cu ajutorul căruia cetăţenii pot face sesizări. Aceasta are 35.000 de utilizatori, care sesizează probleme diverse, precum cele legate de infrastructura stradală, salubritate. Lunar se organizează şedinţe, pentru a analiza indicatorii de performanţă ai direcţiilor din primărie, adică promptitudinea cu care s-a intervenit în urma sesizărilor.