În februarie, factura la curent îi va costa pe români ”cât salariul minim net pe un an de zile”

0
400
Pixabay

Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă (AEI), este de părere că românii care depind de sistemul centralizat de termoficare vor ajunge să plătească facturi la energie cât salariul minim net pe un an întreg, asta după regularizarea din luna februarie.

Potrivit sursei citate, închiderea unor sisteme de termoficare din România înseamnă refugierea oamenilor în a se încălzi cu energie electrică. Există orașe unde sistemele de termoficare sunt în prag de colaps și posibil să nu mai funcționeze în această iarnă.

„Vom realiza o simulare ce s-ar întâmpla în situația în care în această iarnă locuitorii unor apartamente vor fi obligați să apeleze la radiatoare și boilere electrice pentru a se încălzi sau a-și prepara apă caldă menajeră, urmare a opririi sistemului de încălzire centrală.

La aceste costuri se vor adăuga regularizările care se vor face la energia electrică în februarie 2023 care va determina necesitatea de a achita suplimentar următoarele sume, datorită faptului că se va depăși în anul 2022 consumul mediu lunar de 300 kWh fapt ce va determina recalcularea tuturor facturilor cu prețul mediu din piață sau prețul din contract (presupunem prețul de 2,5 lei/kWh):

a) Calculat pentru 12 luni

Apartament cu 2 camere – 13.566 lei

Apartament cu 3 camere – 17.917 lei

Apartament cu 4 camere – 22.100 lei

b) Calculat doar pentru lunile noiembrie – decembrie 2022 de încălzire electrică și preparare apă caldă

Apartament cu 2 camere – 6.528 lei

Apartament cu 3 camere – 8.636 lei

Apartament cu 4 camere – 10.676 lei

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.