Noul an școlar vine cu vești bune pentru elevii care învață în școlile din Sectorul 1. Primăria Sectorului 1 anunță că a investit în extinderea unităților de învățământ pentru eliminarea supraglomerării școlilor și pentru a elimina desfășurarea orelor de curs în trei schimburi.
Astfel, după ce ani de zile elevii de la Colegiul Național de Muzică „George Enescu”, Școala Gimnazială „Herăstrău”, Școala Gimnazială „Pia Brătianu, Școala Gimnazială nr. 179 au fost obligați să învețe în 3 schimburi, prin investițiile realizate mai ales în ultimul an, în Sectorul 1, în 2023, nicio școală nu începe anul școlar în 3 schimburi.
„Am alocat învățământului, în acest an, un buget pe măsura ambițiilor Sectorului 1: 496 de milioane lei, cu 80 de milioane lei mai mare decât bugetul anului trecut. Am moștenit de la fosta administrație o situație inacceptabilă: școli supraglomerate, cu spații insuficiente pentru desfășurarea orelor, fapt care a impus într-o serie de unități de învățământ desfășurarea cursurilor în trei schimburi, căreia i-am pus capăt. Astfel, vorbim de proiecte și fapte concrete, nu sloganuri, nu promisiuni. Pentru că Educația este o prioritate a mandatului meu”, a declarat primarul Sectorului 1, Clotilde Armand.
Totodată, în vederea asigurării unei infrastructuri suficiente administrația locală a Sectorului 1 continuă investițiile pentru a construi noi școli sau noi corpuri de clădire pentru extinderea celor existente (exemplu: Școala Gimnazială „Ion Heliade Rădulescu”, Școala Gimnazială nr. 6, Școala Regală- Colegiul Național de Muzică „George Enescu”, Școala Gimnazială nr. 178, Liceul Teoretic „Nicolae Iorga”, Școala Greenfield, Școala din cartierul Henri Coandă etc.)
Alte acțiuni ale Primăriei Sectorului 1 pentru începerea noului an școlar în cele mai bune condiții:
Lucrări de renovare în toate școlile
Aproximativ 170 de milioane au fost puse la dispoziția unităților de învățământ în acest an pentru lucrări de reparații, investiții și dotări. Au fost executate lucrări de igienizare a imobilelor și de ameliorare a curților, a fost cumpărat mobilier nou.
Siguranță rutieră maximă în jurul școlilor
În vecinătatea tuturor școlilor a fost ameliorată semnalizarea. Pentru jumătate din cele 78 de unități școlare din sector au fost efectuate în zona limitrofă lucrări de supraînălțare pentru reducerea vitezei de circulație. Este vorba de treceri de pietoni supraînalțate și de intersecții adiacente securizate.
Tehnologie de ultimă generație în sălile de clasă
În această vară, în peste 40 de unități, au fost achiziționate calculatoare „all in one”, table Smart, laptopuri, multifuncționale. Toate unitățile din Sectorul 1 sunt eligibile pentru modernizare prin fondurile din programul PNRR, astfel laboratoarele de informatica vor fi dotate în acest an școlar cu aparatură modernă, iar clasele cu mobilier adecvat pentru desfășurarea actului educațional în condiții moderne.
Program „After School” finanțat de Primărie
Peste 3.000 de elevi vor beneficia, și în acest an, de masă după orele de curs și de program „after school”, sub supravegherea profesionistă a cadrelor didicatice. În peste 20 de unități de învățământ, elevii din ciclu primar vor putea să își aprofundeze cunoștințele și să participe la activități cultural-sportive până la ora 17.00. Programul este finanțat integral de către Primărie cu cca. 13 milioane lei.
Un mediu plăcut și sigur în grădinițe
În această vară, au fost dotate cu mobilier nou peste 10 grădinițe. Au fost executate lucrări de igienizare a imobilelor și de ameliorare a curților.
Prioritate pentru activitățile sportive
Curțile, sălile și terenurile de sport au beneficiat de îmbunătățiri (exemplu: Școala Gimnazială nr. 5, Școala Gimnazială nr. 13, Școala Gimnazială „Vasile Alecsandri”, Liceul Teoretic „Nicolae Iorga”, Școala Gimnazială „Sfântul Nicolae”, Școala Gimnazială nr. 179 -Amenajare loc activități educative -mese șah și mese ping-pong, etc).
Susținere financiară pentru elevi
Bursele pentru elevii înscriși în școlile din Sectorul 1 ating un total de 90 de milioane, fiind cele mai ridicate din București.