Noile chioșcuri de flori, pentru care Primăria Sectorului 6 a organizat concurs de soluții, au apărut astăzi pe străzi. Sunt elegante, luminoase, moderne. Abia au fost montate primele 3 și urmează alte 51, în următoarele 2-3 luni, arată Primăria Sectorului 6.
Chioșcurile de flori au 9 metri pătrați și 3,3 metri înălțime, sunt elegante și moderne, au aer condiționat, spoturi luminoase, spațiu de depozitare și vor fi așezate pe sol pe niște piciorușe reglabile, ascunse de o mască.
„Bucureștiul are o problemă cu aspectul mobilierului stradal. Știți toate aceste chioșcuri de flori sau de ziare care sunt ba din termopan, ba din tablă ruginită, unele mai mari, altele mai mici…și arată foarte urât, foarte neglijent. Ne-am propus să îmbunătățim mediul urban prin noi chioșcuri, care se potrivesc foarte bine cu amenajările peisagistice pe care le realizăm. Mai întâi vor fi înlocuite chioșcurile de flori, apoi trecem la cele de ziare”, a precizat primarul Sectorului 6, Ciprian Ciucu.
- Primele 3 astfel de chioșcuri au fost amplasate azi: în stația de metrou Veteranilor, la intersecția Calea Crângași cu Bd. Constructorilor și la Favorit. Deja florarii le-au ocupat, mândri că afacerea lor a atras toate privirile.
Vor fi, în total, 54 de chioșcuri de flori, amplasate pe străzi în următoarele 2-3 luni.
Aceste noi chioșcuri sunt rezultatul unui concurs de soluții realizat de către Ordinul Arhitecților din România, la comanda Primăriei Sectorului 6. Vor fi branșate la electricitate, sunt estetice, mai înguste, pentru a nu bloca accesul pe trotuare, totuși încăpătoare.
„Echipa care a câștigat concursul de soluții este din Cluj. Noi ne bucurăm că este un exemplu pentru tot Bucureștiul și unicat în România. A avea un spațiu public corect din punct de vedere estetic saltă cu 10 procente calitatea vieții. Tema a fost realizată alături de comunitatea florarilor, iar varianta aleasă este rezultatul coroborării solicitărilor acestora cu necesitățile spațiului public”, adaugă Emil Ivănescu, președintele Ordinului Arhitecților București.
Costurile de execuție pentru un astfel de chioșc se ridică la 17.600 de euro, bani care vor fi recuperați de la comercianții de flori pe durata a 10 ani, ei urmând să plătească o chirie lunară de 584 de lei.
„Acesta este primul chioșc de flori care a fost montat. Mie îmi place foarte mult cum a ieșit. Are marele avantaj că nu ocupă așa mult trotuarul, nu blochează accesul, fiind făcut pe lung (6 m lungime și 1,5 m lățime). Noile chioșcuri vor fi ocupate de aceiași comercianți, vor fi amplasate pe aceleași locuri sau în apropiere, tocmai pentru că unele erau în fața trecerilor de pietoni sau în zone unde trotuarul este foarte îngust”, a mai spus Ciprian Ciucu.
După montarea celor 54 de chioșcuri de flori, urmează cele de ziare, 17 la număr.