În Sectorul 6 se instalează senzori de poluare în unitățile de învățământ

În Sectorul 6 al Capitalei se instalează senzori de poluare în unitățile de învățământ, în cadrul proiectului CITY AIR, primul program naţional de monitorizare a calității aerului în interiorul și în școli.

Implementarea Proiectului “City Air” în unitățile de învățământ din Sectorul 6 presupune, într-o primă etapă, montarea a câte doi senzori care monitorizează local nivelul poluării.

Aceștia se montează în interiorul și în exteriorul unităților de învățământ și vor măsura, timp de un an de zile, particulele în suspensie PM 1, PM 2.5, PM 10 umiditatea, presiunea și temperatura și gazele periculoase din aer, acestea având un efect extrem de nociv asupra sănătății umane. Datele colectate sunt apoi stocate și prelucrate într-o aplicație dedicată, pe platforma map.cityair.ro.

Unitățile de învățământ participante la proiect sunt: Colegiul Tehnic Petru Maior, Liceul Teoretic Tudor Vladimirescu, Şcoala Gimnazială Regina Maria, Şcoala Gimnazială nr.279, Şcoala Gimnazială nr.163.

Autoritatea locală a Sectorului 6 promovează în rândul elevilor importanţa protejării mediului

Proiectul City Air are și o latură educațională, iar Autoritatea locală a Sectorului 6 promovează în rândul elevilor importanţa protejării mediului și metodele de reducere a poluării.

Preocuparea actuală pentru mediu, reciclare, combaterea poluării și a schimbărilor climatice trebuie insuflată încă de la vârste fragede. Poluarea acționează în mod tacit, apar bolile pulmonare, copiii dezvoltă alergii respiratorii care mai târziu pot deveni boli grave.
Copiii învață despre importanţa respectului faţă de mediul înconjurător și sunt stimulați să participe activ la protejarea acestuia. Implicarea autorităților locale este fundamentală, având în vedere faptul că informațiile de acest tip sunt de cele mai multe ori trecute ca fiind opționale în programa școlară.

Scopul final, 500 de senzori distribuiți ”extrem de bine”

“Trebuie să lucrăm la schimbarea de comportament a populației în ceea ce privește mobilitatea, să folosim mai mult transportul în comun. Consider că una dintre sursele de poluare în sector o reprezintă parcările ad-hoc amenajate pe lângă bloc. Importantă este educarea civică, începând cu cei mici și până la noi adulții. Împreună deschidem un drum în București.

Începem cu cele 5 școli înscrise în proiect, dar trebuie să ajungem la 500 de senzori care trebuie distribuiți extrem de bine. Senzorii ne ajută să conștientizăm problema și apoi, alături de Poliția Locală, să intervenim. Dacă există o sursă de poluare, de exemplu, un șantier, ai suspendat activitatea până se iau măsurile necesare, dacă un bulevard este foarte aglomerat, Primăria Capitalei își asumă să închidă circulația pe acea arteră. Aceste elemente care țin de smart city trebuie să ajute în prioritizarea deciziilor și a bugetelor”, a spus Ciprian Ciucu, primarul Sectorului 6.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati