În zona de Sud a Capitalei se construieşte cea mai modernă pasarelă pietonală

Urmare a unui parteneriat între Sectorul 4 al Municipiului Bucureşti şi oraşul Popeşti-Leordeni, în zona de Sud a Capitalei se construieşte cea mai modernă pasarelă destinată pietonilor.

Amplasată pe trei terenuri, dintre care două aparţinând domeniului public al Sectorului 4 şi oraşului Popeşti-Leordeni, iar altul, aflat în administrarea Metrorex S.A., pasarelă Popeşti Vest va deservi zona de sud a Capitalei şi va face legătura între Sectorul 4 şi Popeşti-Leordeni.

Cu o suprafaţă construită de 192 mp şi un regim de înălţime de P+2E, noua structură va fi compusă din 3 părţi principale: două turnuri verticale de circulaţie, (unul construit în Sectorul 4, iar celălalt în Popeşti-Leordeni) şi dintr-un pasaj orizontal cu o lungime de 65 de metri, care va trece peste liniile de metrou, aflate la suprafaţă. Totodată, zona centrală a construcţiei va fi susţinută de doi stâlpi intermediari din beton armat, iar pentru rezistenţa structurii, s-au executat piloţi foraţi la o adâncime de 14 metri, lucrul acesta însemnând că pasarela are o fundaţie foarte solidă în pământ.

Pasarela va asigura legătura locuitorilor cartierelor rezidenţiale din zonă de sud către staţiile mijloacelor de transport în comun de pe Şoseaua Berceni. Astfel, între 8.000 şi 12.000 de locuitori ai Sectorului 4 şi ai oraşului Popeşti-Leordeni vor putea tranzita zilnic pasajul, scurtând timpul de deplasare de la domiciliu până la staţia de metrou, de la 15-20 de minute la mai puţin de 5 minute.

În paralel, UAT-ul Popeşti-Leordeni va amenaja în vecinătatea pasarelei, o parcare de aproximativ 600 de locuri. Astfel, cei care până acum veneau cu maşina pe Şoseaua Berceni pentru a ajunge la staţia de metrou, vor putea să-şi lase autoturismele în noua parcare din Popeşti, ceea ce înseamnă o reducere semnificativă a valorilor de trafic de pe Şoseaua Berceni.

Accesul pietonilor pe pasarelă va fi permis pe la parterul celor două turnuri, dotate cu scări fixe şi lifturi, iar circulaţia propriu-zisă se va face la etajul al doilea. Primul etaj al construcţiei va fi destinat zonei tehnice.

Structura este prevăzută cu o serie de elemente speciale la interior. Mai exact, balustradă metalică, semnalistică destinată transportului de biciclete, benzi ceramice de direcţionare a persoanelor cu deficienţe de vedere, suprafeţe şi pardoseli anti-derapante, toate acestea pentru buna desfăşurare a circulaţiei în condiţii de maximă siguranţă.

Cât priveşte aspectul exterior al clădirii, acesta se încadrează în specificul urban al zonei cu o arhitecturală contemporană. Pasarela va fi realizată dintr-o structură metalică, cu faţade longitudinale din panouri vitrate mari din tâmplărie tip perete cortină, cu geam duplex securizat.

Pentru siguranţa pietonilor, clădirea va fi echipată cu sistem de supraveghere internă, racordat la dispecerat.

Lucrările au început în luna mai a acestui an şi au un termen de execuţie de 90 de zile. Valoarea investiţiei este de 6.166.353,62 lei fără TVA, dintre care un procent de 80% va fi asigurat din bugetul local al oraşului Popeşti Leordeni, restul de 20% de către Primăria Sectorului 4.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati