Încă un operator introduce tehnologia 5G în București. Cum vor arăta noile viteze de internet?

După ce Vodafone a lansat luna trecută rețeaua 5G în București, RCS&RDS a anunțat marți că săptămâna viitoare va testa tehnologia 5G live în cea mai aglomerată zonă a Capitalei – Centrul vechi, împreună cu producătorul suedez de rețele telecom Ericsson.

Într-o invitație transmisă marți presei, RCS&RDS anunță că noile viteze de internet 5G vor putea fi testate în data de 27 iunie în Centrul Vechi din București, coordonatori de test fiind oficiali ai companiei și ai partenerilor de la Ericsson, scrie Hotnews.

Grupul DIGI a anunțat că a încheiat încă din luna decembrie a anului 2017 un acord cu Ericsson pentru a instala echipamentele sale 5G și NB-IoT în propria rețea, pregătindu-se pentru o lansare viitoare a propriilor oferte de 5G susținute de tehnologiile IoT.

Deși a semnat un acord cu Ericsson pentru 5G, rețeaua mobilă RCS&RDS se bazează și pe echipamente Huawei și Nokia

Echipamentele pentru servicii de telecomunicații mobile ale RCS&RDS sunt furnizate de Nokia, Huawei și Ericsson. Operatorul spune că se axează pe smartphone-uri Android, deoarece acestea sunt mai accesibile pentru clienții proprii. Principalii producători de telefoane mobile pe care le oferă clienților sunt Samsung, Huawei, Allview și Lenovo.

Vodafone a anunțat în data de 15 mai lansarea în premieră a rețelei 5G în București, în prezența ministrului Comunicațiilor, Alexandru Petrescu. Oficialii companiei au prezentat un test folosind un smartphone 5G al chinezilor de la Huawei. La acel moment, Vodafone a demonstrat cum utilizatorii pot avea acces la viteze de internet mobil de 955 Mbps pentru download și 52,6 Mbps de upload.

Bruxelles-ul anunță măsuri pentru securitatea rețelelor 5G în UE

Autoritățile de la Bruxelles au propus, recent, măsuri pentru securitatea rețelelor 5G în UE. Acestea au avut loc pe fondul temerilor privind riscurile de securitate ale tehnologiilor chineze Huawei și ZTE.

Toți operatorii mari de comunicații din România au folosit în dezvoltarea rețelelor proprii echipamente ale producătorilor chinezi Huawei sau ZTE. În acest context, producătorii se află în mijlocul unei confruntări între SUA și China, care și-au aplicat reciproc anul trecut tarife comerciale de ordinul miliardelor de dolari.

România și toate țările membre UE vor trebui să finalizeze până la sfârșitul lunii iunie 2019 o evaluare națională a riscurilor privind infrastructurile de rețea 5G. Evaluarea trebuie să includă condiții pentru garantarea securității rețelelor publice, mai ales atunci când acordă drepturile de utilizare a frecvențelor radio în benzi 5G, a anunțat, în data de 27 martie, Comisia Europeană.

Statele membre ale UE au dreptul de a exclude societăți de pe piețele lor din motive de securitate națională, în cazul în care societățile în cauză nu respectă cadrul juridic și standardele țării.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati