Încep lucrările pentru exploatarea apei geotermale din zona Otopeni

În urma obţinerii pe 20 iunie  „Licenţei de concesiune pentru explorarea apei geotermale din perimetrul Otopeni – Aeroport, jud. Ilfov”, Compania Naţională Aeroporturi Bucureşti va demara execuţia lucrărilor aferente programului de explorare a apei geotermale din cele două foraje de adâncime aflate în perimetrul aeroportuar ce se pot utiliza în sistem de alimentare şi de injecţie.

Prin punerea în exploatare a forajului de apă geotermală, actuala centrală termică 1 a Aeroportului Internaţional Henri Coandă Bucureşti va fi înlocuită cu o centrală geotermală ce va asigura încălzirea, într-o primă etapă, a zonei tehnice aeroportuare, a anunţat vineri un comunicat al CNAB.

Lucrările de explorare care se vor executa în cadrul Programului de explorare a apei geotermale vizează: lucrări de reabilitare a celor 2 foraje; montarea conductei de reinjecţie între cele 2 foraje si testarea hidrodinamică a acestora; exploatarea experimentală a celor două foraje cu monitorizare zilnică (minim 3 luni);  recoltarea probelor şi efectuarea analizelor apei geotermale;  lucrări de ecologizare şi protecţia mediului. Programul de explorare a apei geotermale se va derula pe o durată de 3 ani, valoarea acestuia cifrându-se la 3.765.301 lei.

Prin utilizarea energiei geotermale şi implicit prin înlocuirea combustibililor fosili, CNAB contribuie la protejarea mediului înconjurător. În plus folosirea simultană a forajului de injecţie a apei geotermale în rezervorul geotermal conduce la definirea acesteia ca sursa regenerabilă.

„Reamintim că în partea de nord a Municipiului Bucureşti şi a judetului Ilfov există 24 de sonde asociate rezervorului geotermal Otopeni – Bucureşti Nord (aflat pe un interval de adâncime cuprins între 1.800 şi 3.200 m, cu o suprafaţă determinată până în prezent de 300 km pătraţi, iar gradientul geotermal având o valoare cuprinsă între 2,8 – 3,4° Celsius/100m). Dintre acestea, 18 sonde sunt productive, fiind posibilă utilizarea acestora pentru producţia sau reinjecţia apei geotermale. Temperaturile obţinute prin aceste foraje se încadrează între 58 şi 84 de grade Celsius, iar debitele între 22 şi 35 l/s. In perimetrul oraşului Otopeni, apa geotermală extrasă poate atinge temperatura de 60 – 65° Celsius”, a precizat sursa citată.

 

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati