Cea de-a IX-a ediție Art Safari va avea loc între 12 mai – 7 august 2022, în Palatul Dacia-România, sub patronajul Ministrului Culturii, iar bucureștenii vor avea privilegiul de a-și satisface setea de cultură și de a participa la expoziții, tururi nocturne și tururi ghidate de organizatorii acestui eveniment.
Anul acesta, ediția expozițională este extinsă, iar vizitatorii pot admira, printre alte lucrări, și opere semnate de Picasso și Dali. Art Safari aduce artă de peste 14 milioane de euro.
Printre noutățile care sunt anunțate în cadrul ediției din acest a Art Safari an se numără expoziții Theodor Aman – primul artist român modern -, Picasso, Dali & Falla, Irina Dragomir, Marcel Iancu ( considerat artist fenomen al secolului XX) și Barbara Klemm.
Totodată, vizitatorii vor putea opta pentru tururi ghidate, ”o ocazie unică de explorare a universului artistic”, pentru a afla secretele din spatele expozițiilor și pentru a participa la prezentările lucrărilor atent alese ca introducere în expoziții, descoperind istoria celor două sedii deosebite ale Pavilionului de Artă București.
5 pavilioane expoziționale
Art Safari are 5 pavilioane expoziționale, atât cu artă românească, cât și internațională:
- Pavilionul Muzeal „Theodor Aman. Primul artist român modern”;
- Pavilionul Central „Picasso, Dali & Falla – Pălăria cu trei colțuri”;
- Pavilionul Aniversar „Barbara Klemm. Light and Dark. Photographs from Germany”;
- Pavilionul Invitat „Marcel Iancu. Reconstruind artele România – Israel”;
- Pavilionul Contemporan „Roșu, galben și albastru”.
Organizatorii Art Safari 2022 au anunțat și programul evenimentului care va avea loc între 12 mai – 7 august, la Palatul Dacia-România, Lipscani 18-20, cu mențiunea că accesul pentru copiii până în 12 ani este gratuit.
- Program vizitare: joi, vineri, sâmbătă, duminică 12:00-21:00.
- Tururi de noapte: joi, vineri, sâmbătă, duminică 22:00-01:00 (vizitatorii sunt rugați să nu întârzie, fiindcă intrarea are loc chiar la 22:15)
Theodor Aman, marele maestru al picturii românești
Theodor Aman, marele maestru al picturii românești întemeietor la Școlii de Belle-Arte de la noi, a reușit să reflecte, într-un mod extrem de amănunțit, stilul de viață al elitei sociale și culturale românești, prin scenele de gen cu instantanee din lumea contemporană lui.
Expoziția dedicată lui Theodor Aman, la Art Safari 2022, prin conceptul expozițional și prin scenografia sa foarte modernă, dorește să readucă în atenția publicului tânăr grandioasa personalitate a celui care a contribuit decisiv la modernizarea și occidentalizarea artei românești dar și a societății autohtone, în ansamblul ei, iar curator va fi Elena Olariu.
Expoziție dedicată baletului “Pălăria cu trei colțuri” de Manuel de Falla
Arta grafică a celor mai importanți artiști spanioli – Picasso și Dalí va fi prezentă la Art Safari într-o expoziție dedicată baletului “Pălăria cu trei colțuri” de Manuel de Falla, curator fiind Óscar Carrascosa.
Picasso și Dalí au fost aleși să creeze decorurile și costumele pentru celebrul balet Le Tricorne. Pentru premiera de la Londra din 1919, Picasso a conceput costumele, decorurile și chiar machiajul dansatorilor.
Premiera de la Paris a Le Tricorne avut loc în 1920, iar cea de la Madrid în 192. Treizeci de ani mai târziu, Dalí semnează scenografia Le Tricorne în Statele Unite și se bucură de un success răsunător.
Irina Dragomir, prima expoziție personală, găzduită de Art Safari 2022
Irina Dragomir este o voce importantă a noii generații de artiști contemporani, o artistă în ascensiune.
Art Safari îi găzduiește prima expoziție personală, ce reunește lucrări nemaivăzute din atelierul artistei și din colecții private.
Arta Irinei Dragomir fuzionează elemente din cultura pop, tendințele, simbolurile și convențiile contemporane. Eroinele din creația sa artistică sunt voci ale feminității, în diverse ipostaze, iar curatorul acestei expoziții este Alexandru Rădvan.
Marcel Iancu, ”artist fenomen al secolului XX”
Marcel Iancu – un artist fenomen al secolului XX – a fost unul dintre personajele care au orientat și definit arta de avangardă din România și din Israel, aducând-o în aceeași linie cu cea occidentală, în mediul căreia s-a format.
Iancu a fost o personalitate complexă, un artist cu vocație multiplă: pictor, grafician, arhitect, eseist și a avut în cercul său apropiat cele mai revoluționare minți creative din Europa. P
Pentru a-i onora și continua moștenirea artistică de mare importanță pentru istoria artelor, a fost inaugurat Muzeul Janco-Dada la Ein Hod în Israel, în anul 1983, cu un an înainte de moartea sa. Curatorul acestei expoziții găzduite de Art Safari 2022 este Raya Zommer-Tal.
Fotografii ale celei mai distinse fotografe din Germania
La Art Safari 2022 este prezentă și Barbara Klemm, iar expoziția al cărei curator este Matthias Flügge prezintă fotografii ale celei mai distinse fotografe din Germania și este organizată cu ocazia sărbătoririi a ”30 de ani ai Tratatului de prietenie germano-român”.
Lucrările Barbarei Klemm sunt mărturie a istoriei recente a Germaniei, într-o țară care a fost divizată de zeci de ani. Multe dintre fotografiile ei au devenit ”icons” ale istoriei contemporane, modelând memoria culturală a mai multor generații. Klemm combină fotografia documentară cu cea de artă într-un mod rar întâlnit în fotografia de presă germană.
Deși majoritatea acestor fotografii au fost comandate pentru ziarul Frankfurter Allgemeine Zeitung, ele reprezintă mult mai mult decât o acoperire a evenimentelor zilei. Barbara Klemm s-a alăturat ziarului pentru prima dată în 1959, lucrând în laboratorul foto și producând plăci fotografice, înainte de a deveni în 1970 fotograf în Comitetul editorial pentru artă, cultură și politică.
Fotografiile Germaniei de Est și de Vest înainte și după unificare sunt în mod clar punctul central al expoziției “Barbara Klemm. Light and Dark. Photographs from Germany“.
Expoziția include imagini din fiecare sferă a societății: politică, cultură și economie.
Fotografiile surprind momente unice și adesea tensionate, precum viața de zi cu zi simplă, demonstrații, proteste și imigranți, evenimente culturale, și spatii urbane. Barbara Klemm portretizează oameni în acele momente rare ale existenței care fac viața atât de specială.