Începe Bucharest International Dance Film Festival

0
42

Joi, începe cea de-a şasea ediţie a Bucharest International Dance Film Festival. Timp de patru zile, Bucureştiul se va transforma în capitala dansului prin proiecţii, ateliere, competiţii de scurtmetraje şi conferinţe cu invitaţi de renume.

Tema celei de a şasea ediţiei a festivalului – utopie/ distopie – invită la reflecţie asupra prezentului şi la explorarea unui viitor posibil. Selecţia filmelor de dans din acest an îşi are mizele în noi modalităţi de a privi, cunoaşte şi (re)prezenta prezentul şi viitorul, pe alocuri cu încredere, uneori cu scepticism, în mod necesar cu umor şi ironie.

EMA, cel mai nou film al regizorului chilian Pablo LarraĂ­n, va rula în premieră naţională în deschiderea festivalului, pe 3 septembrie, de la ora 20:30 la Mercato Kultur şi de la ora 21:00, la Cinema Elvire Popesco, în aer liber. Filmul proiectat în competiţia Festivalul de Film de la Veneţia în 2019, îi are în rolurile principale pe Mariana Di Girolamo şi Gael GarcĂ­a Bernal, iar coloana sonoră este asigurată de celebrul producător de muzică electronică Nicolas Jaar.

Pe lângă cele 32 de scurtmetraje, din 14 ţări din întreaga lume, care au intrat în cele 3 competiţii

– internaţională, naţională şi cea dedicată musicalurilor – mai pot fi urmărite în cadrul festivalului o serie de evenimente dedicate industriei de film şi dans:

* Vineri, 4 septembrie, de la ora 16:00, Maria Tânjală, co-fondator FilmChain şi producător de film, va susţine o conferinţă ce propune o privire de ansamblu asupra procesului de realizare a unui film şi a importanţei muncii colaborative. Intrare liberă, cu înscriere, în limita a 15 locuri.

* Sâmbătă, 5 septembrie, de la ora 16:00, Jassem Hindi, un artist ce explorează relaţia fizică dintre poezie şi performance, va susţine în cadrul BIDFF o conferinţă online despre tehnicile de editare legate de textura utopiilor şi a distopiilor, care au şi puterea de a manipula timpul. Participare gratuită în baza unei înscrieri prin mail la contact@bidff.ro.

* Duminică, 6 septembrie, de la ora 16:00, în mediul online, pavleheidler va spune povestea distopiei, într-o conferinţă care porneşte de la teoria lui Descartes, privind ruptura minte-corp, care a influenţat standardele valorilor pe care vestul le-a instituit şi promovat atât de mult. Participare gratuită în baza unei înscrieri prin mail la contact@bidff.ro.

* În zilele de 4, 5 şi 6 septembrie, Chrysanthi Badeka, coregrafă independentă, va susţine un atelier de film de dans ce va explora, timp de trei zile, alături de participanţii deja selectaţi, arta filmului de dans ca o practică pentru dezvoltarea artistică interdisciplinară.

Pe lângă acestea, seara de sâmbătă, 5 septembrie, va fi marcată de premiera naţională a filmului Being Jerome Bel (doc, 79′, FR, regia Aldo Lee şi Sima Khatami), ce va fi proiectat de la 21:00, la Cinema Elvire Popesco, în aer liber.

Festivalul se încheie duminică, 6 septembrie, la 20:30, la Cinema Muzeul Ţăranului Român, cu proiecţia susţinută de Conceptual Lab by Theo Nissim, a filmului documentar The Euphoria of Being, în regia lui Reka Szabo (HU). Lungmetrajul spune povestea dansatoarei Eva Fahidi, supravieţuitoare a Auschwitz Birkenau, care îşi prezintă viaţa într-un spectacol de teatru-dans.

Proiecţiile festivalului vor avea loc în perioada 3 – 6 septembrie, în aer liber la: Mercato Kultur, Cinema Elvira Popesco şi Muzeul Ţăranului Român, iar bilete se pot achiziţiona prin Eventbook:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.