Începe Summit-ul Inițiativei celor Trei Mări, la București. Maia Sandu, primită la Palatul Victoria

0
276

România este primul stat al I3M care găzduiește pentru a doua oară Summitul și Forumul de Afaceri ale Inițiativei, afirmă președintele Klaus Iohannis.

„Găzduiesc, astăzi (miercuri – n.r.), la Palatul Cotroceni, cea de-a VIII-a ediție a Summitului Inițiativei celor Trei Mări (I3M). România este primul stat al I3M care găzduiește pentru a doua oară Summitul și Forumul de Afaceri ale Inițiativei.

Summitul este un eveniment important pentru România, reunind șefi de stat și de guvern din toate cele 12 state participante (țări membre) ale Inițiativei, cât și reprezentanți din Statele Unite ale Americii, Comisia Europeană și Germania – partenerii strategici ai I3M”, transmite Klaus Iohannis.

El precizează că vor fi prezenți și invitați speciali din alte state, inclusiv Ucraina și Republica Moldova, la nivel de șef de stat, precum și reprezentați ai conducerii BERD, BEI, OCDE, FMI, BM.

„Acest nivel de participare confirmă importanța majoră a Summitului și prefigurează rezultate substanțiale. În contextul războiului Rusiei împotriva Ucrainei, este esențial să rămânem uniți și să alocăm în continuare resurse pentru proiectele strategice vitale regiunii noastre, care țin de infrastructura transfrontalieră esențială de transport, energie și digitalizare”, încheie șeful statului.

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, primită la Palatul Victoria

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a fost primită la Palatul Victoria, de premierul Guvernului României, Marcel Ciolacu, în contextul organizării la București a Summit-ului Inițiativei celor Trei Mări (I3M).

Prim-ministrul Marcel Ciolacu va fi gazda sesiunii de deschidere a Forumului de Afaceri, la care vor participa înalți oficiali: președintele României, Klaus Iohannis, președintele Republicii Polone, Andrzej Duda, țară coinițiatoare a Inițiativei celor 3 Mări, prim-ministrul Croației, Andrej Plenković, țară coinițiatoare a Inițiativei celor 3 Mări, președintele Letoniei, Edgars Rinkēvičs, țară care a găzduit ediția de anul trecut a Summit-ului și Forumului celor 3 Mări, președintele Lituaniei, Gitanas Nausėda, țară ce va organiza Summit-ul și Forumul de afaceri al Inițiativei celor 3 Mări în 2024. Invitat special al Forumului de Afaceri este John Kerry, emisar special al președintelui Statelor Unite ale Americii pentru climă.

Sesiunea la nivel înalt va fi urmată de patru paneluri pe teme prioritare atât din perspectiva Uniunii Europene, cât și a relației transatlantice: energie, transporturi, digitalizare, investiții.

Scopul Forumului de Afaceri I3M este de a cataliza investițiile în infrastructură pe axa Nord-Sud și de a reconfigura relațiile de vecinătate din regiune, mai ales în contextul perturbărilor multiple și prelungite generate de războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei.

România, ca stat membru al Uniunii Europene și al Alianței Nord-Atlantice, își concentrează principalele priorități strategice în domeniul energetic – cu accent pe tranziția verde și utilizarea hidrogenului ca sursă de energie regenerabilă -, dezvoltarea rețelelor de transport feroviar și rutier, precum și provocările viitoare în ceea ce privește digitalizarea în domeniul securității cibernetice și siguranța implementării inteligenței artificiale.

Inițiativa celor Trei Mări (Marea Baltică, Marea Neagră și Marea Adriatică) este o platformă politică flexibilă și informală care reunește 12 state membre ale Uniunii Europene situate între cele trei mări menționate – Austria, Bulgaria, Croația, Cehia, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia și Slovenia.

La Forum vor participa și parteneri strategici care susțin Inițiativa celor Trei Mări: Comisia Europeană, Germania și SUA, precum și invitați speciali și reprezentanți ai organizațiilor internaționale relevante.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.