„Incredibila carte a apei”, o resursă educațională creată de Denise Pouleurs, este disponibilă în limba română, începând de luna aceasta.
Cartea își propune să ajute copiii cu vârsta de peste zece ani să înțeleagă, într-un mod accesibil, informații legate de importanța apei, rolul acesteia în natură, dar mai ales care sunt măsurile simple și la îndemână prin care orice persoană poate contribui la salvarea apei.
Teme precum circuitul apei, din natură, până la robinet, contaminarea apei, precum și amprenta de apă a fiecăruia dintre noi, prin tot ceea ce consumăm, purtăm sau lucrăm, sunt tratate în cadrul a cinci capitole distincte, într-un limbaj adecvat copiilor de gimnaziu, dar și mai mici, cu sprijinul unui adult, cu ilustrații grafice, care transformă procesul învățării într-unul amuzant și relaxat.
„Mulți adulți s-ar putea să nu fie conștienți că, dincolo de apa pe care o consumăm, ca atare, zilnic, există și un consum <<indirect>>. De exemplu, în procesul de producție al unui pahar de suc de mere sunt implicați aproximativ 190 de litri de apă. În producția unui simplu tricou, din bumbac, sunt implicați 2700 de litri de apă. Așadar, dacă depunem eforturi pentru a combate risipa de orice fel, contribuim și la combaterea risipei apei. Prin popularizarea acestor informații în rândul viitoarelor generații, punem fundamentul formării unor obiceiuri de conservare a apei”, explică Kenny Khoo, Managing Director Eastern Europe South Xylem.
„Incredibila carte a apei” include exerciții practice și teme de gândire creativă, încurajând formarea unei gândiri critice și analitice.
Sursele de apă dulce, tot mai puține și sărace
Deși, în Europa, lipsa apei dulci necesare pentru alimentarea comunităților umane pare o problemă îndepărtată, specialiștii trag deja numeroase semnale de alarmă. În 2023, la nivel global, s-a înregistrat cel mai ridicat nivel de temperatură din 1850 până în prezent. Conform Administrației Naționale de Meteorologie, acesta a fost, de asemenea, anul cu cea mai mare temperatură înregistrată în istoria României. Numeroase regiuni din țară sunt deja supuse deficiențelor de apă, iar procesul este accelerat, ca o consecință a schimbărilor climatice globale.
„În 2023, România a înregistrat cel mai ridicat nivel de temperatură din istorie, cu o medie de 12,5 grade. Pericolul schimbărilor climatice ar putea afecta negativ România și sectoarele industriale, precum agricultura, care se confruntă cu riscul de a pierde miliarde de euro. Este important să fim pregătiți cu cele mai bune tehnologii pentru a preîntâmpina fenomene extreme, precum inundații sau, dimpotrivă, să sprijinim regiuni care se confruntă cu lipsa precipitațiilor și cu deficiențe de apă. Însă la fel de important este să cultivăm o abordare proactivă, iar această carte vine în întâmpinarea acestei nevoi. Le datorăm generațiilor viitoare o lume mai bună, iar educația stă la baza acesteia.” Continuă Kenny Khoo, Managing Director Eastern Europe South Xylem.
Cartea online este disponibilă gratuit aici: https://www.xylem.com/ro-ro/watermark/great-book-of-water/.