Indemnizaţie de şomaj pentru absolvenţi. Nu contează dacă ai luat BAC-ul sau nu

0
469
Pixabay

Absolvenții instituţiilor de învăţământ pot beneficia de indemnizație de șomaj dacă se înregistrează în evidenţele agenţiilor pentru ocuparea forței de muncă în 60 de zile de la terminarea cursurilor, anunță Agenţia Municipală pentru Ocuparea Forţei de Muncă Bucureşti (AMOFM).

Absolvenții de liceu sau facultate pot beneficia lunar de bani din partea statului. Ce condiții trebuie îndeplinite

Indemnizația de şomaj se acordă pentru o perioadă de 6 luni, „reprezentând 50% din valoarea indicatorului social de referinţă al asigurărilor pentru şomaj şi stimulării ocupării forţei de muncă în vigoare”.

Indicele social de referință (ISR), care stă la baza calculului indemnizației, este în acest an 598 de lei, potrivit indicatorului definitiv anunțat de Institutul Național de Statistică (INS) la începutul anului. Acest lucru înseamnă că indemnizația lunară de șomaj ar urma să fie de 299 de lei.

Condiția este să se înregistreze la agenţia pentru ocuparea forţei de muncă din raza căreia îşi au domiciliul, în maximum 60 de zile calendaristice de la data absolvirii, ca persoană în căutarea unui loc de muncă, potrivit sursei citate.

La rândul lor, reprezentanții Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM) au transmis că absolvenţii de învățământ din promoţia 2023 sunt aşteptaţi să se înregistreze în evidenţele agenţiilor pentru ocuparea forței de muncă, în raza cărora își au domiciliul, pentru a putea beneficia de servicii gratuite de informare şi consiliere profesională, mediere a muncii, servicii de formare profesională, precum și de alte măsuri de stimulare a ocupării.

Actele necesare pentru înregistrarea absolvenților ca persoane aflate în căutarea unui loc de muncă, în evidenţele agenţiilor teritoriale, sunt:

– actul de identitate;

– diploma de absolvire sau adeverinţa din care să rezulte data absolvirii;

– Curriculum Vitae;

– declarație pe proprie răspundere privind starea de sănătate;

– acord de utilizare a datelor cu caracter personal.

Informații detaliate privind acordarea indemnizației de șomaj pentru absolvenții de învățământ sunt afişate pe site-ul instituției www.anofm.ro, secțiunea Persoane fizice/ Indemnizații de șomaj si venituri de completare, sau pot fi obținute prin contactarea agențiilor teritoriale pentru ocuparea forței de muncă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.