Iniţiativă USR: Prima sală din Parlamentul României, denumită după o femeie

Reprezentanţii USR au transmis că, după mai bine de 25 de ani de la inaugurare, una dintre cele 1.000 de săli din Parlamentul României a fost denumită după o femeie – Hortensia Papadat-Bengescu, scriitoare din perioada interbelică.

  • „A durat aproape un an să se întâmple acest lucru, iar prima solicitare USR a fost respinsă”, potrivit unui comunicat de presă.

„Ne-am lovit de scepticism, de sprâncene ridicate, de sentimentul că deranjăm, că insistăm prea mult pentru un lucru «prea mic». Nu e un lucru mic. E vorba despre a începe să recunoaştem meritele enorme pe care femeile le-au avut de-a lungul istoriei. O istorie care de multe ori le şterge urmele, reuşitele, contribuţiile, le şterge din memoria colectivă şi din gândurile noastre de zi cu zi. Această sală e astăzi un simbol. Sigur că, nu sunt naivă, e un pas infim de făcut în direcţia recunoşterii rezultatelor liderilor femei din Romania”, a afirmat deputata USR Diana Buzoianu, iniţiatoarea demersului, potrivit sursei citate.

Cât de complicat a fost ca o sală din Parlament să fie denumită după o femeie

Ideea a fost a deputatei USR Diana Buzoianu care împreună cu senatoarea USR Anca Dragu au depus o solicitare în acest sens în decembrie 2021 către conducerea Parlamentului.

Iniţiatoarele ar fi dorit ca sala de conferinţă „Drepturilor omului” din Parlament să devină prima sală care să primească numele unei femei, însă cererea a fost respinsă pe motiv că ”sala este mult prea importantă” ca să îşi schimbe denumirea.

Sursa menţionată mai spune că, după acest refuz, deputatul USR Iulian Bulai, preşedinte al Comisiei de cultură din Camera Deputaţilor, a depus cerere pentru redenumirea sălii comisiei de cultură, care a fost, în cele din urmă, acceptată.

Denumirea unei săli din Parlamentul României după o femeie are valoare de simbol în direcţia recunoşterii eforturilor şi meritelor pe care femeile le-au avut pentru progresul României, fie că este vorba de cultură, economie sau politică.

 

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati