Iniţiativă USR: Transport gratuit cu trenul pentru studenţi în perioada alegerilor

Deputata USR Diana Buzoianu a depus, la Parlament, o iniţiativă legislativă pentru a asigura gratuitatea transportului cu trenurile CFR pentru studenţii care vor să voteze la alegerile parlamentare şi locale, acasă, unde au domiciliul.

Potrivit proiectului de act normativ, studenţii cu vârsta de până la 26 de ani înscrişi în cadrul programelor de studii universitare de licenţă să beneficieze de gratuitate la transport cu CFR cu o zi înainte de data alegerilor, în ziua alegerilor, precum şi în ziua imediat următoare alegerilor pe rutele dintre localitatea de domiciliu sau de reşedinţă, după caz, şi localitatea unde studiază.

„Încurajarea participării active a tinerilor la procesul electoral reprezintă o bază importantă pentru o democraţie solidă. Ne dorim creşterea prezenţei la vot şi a interesului tinerilor cu privire la procesul electoral. Vocea tinerilor trebuie să se facă auzită şi acest lucru nu trebuie să se întâmple doar în social-media. Tinerii trebuie să poată să îşi aleagă primarii şi parlamentarii, iar limitarea acestui drept doar din cauza unor lipsuri materiale trebuie să dispară. Statul trebuie să se asigure că toţi cetăţenii lui cu drept de vot îşi pot exercita cu adevărat acest drept fundamental. Tocmai de aceea, trebuie să facem tot ce ne stă în puţinţă pentru a-i ajuta pe studenţi să ajungă la urne”, a afirmat Buzoianu, potrivit unui comunicat de presă.

Gratuitatea se va acorda în baza prezentării actului de identitate, precum şi a carnetului de student vizat.

Buzoianu precizează că, în prezent, mulţi studenţi nu îşi pot exercita de fiecare dată dreptul de vot din motive financiare.

„Potrivit Eurostat, în 2021, proporţia tinerilor români (cu vârste între 15 – 29 ani) care se aflau în risc de sărăcie era de 23,1%, iar în 2022 de 34%. Dacă ne uităm la alegerile parlamentare, putem vedea că în 2016 doar 29,58% dintre tinerii cu vârste cuprinse între 18 şi 24 de ani au votat, iar în 2020 doar 27,65%, potrivit BEC. În acest context, devine imperativ să eliminăm posibilele obstacole care ar putea sta între tineri şi prezenţa la vot. Prin adoptarea proiectului USR, studenţii ar fi încurajaţi să voteze”, se mai arată în comunicat.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati