INTERVIU Antreprenorul care îi învață pe tinerii din București cum să pornească un business. Leonard Ursache: ”Sunt oportunități multe pe piața românească”

În România există tot mai mulți tineri care își doresc să devină antreprenori, viitori proprietari ai unor afaceri de succes. Cu toate acestea, pentru un tânăr, zona antreprenoriatului poate fi o mare necunoscută, mai ales la început de drum. În acest sens, antreprenorul Leonard Ursache a decis să pornească o caravană educațională prin care să promoveze un mesaj pozitiv despre oportunitățile reale pe care le oferă România în zona de business.

Domeniul antreprenoriatului nu este deloc unul ușor de început, având în vedere oportunitățile, dar și provocările pe care ești nevoit să le depășești. Cu toate acestea, mesajul proiectului How to Handle Your Life este că ”da, se poate!” și că există oportunități nenumărate în România. Totul este să faci primul pas!

Caravană educațională antrepenorială pentru tinerii români

Leonard Ursache este un antreprenor cu experiență vastă în telecomunicații, Country Manager al Alan Dick România din 2004, Formator pentru management aplicat și marketing pentru IMM-uri.

Acesta, din dorința de a da mai departe din informațiile sale către tinerii care își doresc să urmeze calea antreprenoriatului, a inițiat campania educațională How to Handle Your Life, prin care promovează un mesaj pozitiv despre oportunitățile reale pe care le oferă România în domeniul antreprenorial, informații concrete și ușor de aplicat.

Proiectul de adresează atât studenților, cât și elevilor din ani terminali care sunt pe cale să pornească pe drumul vieții.

News Bucuresti a stat de vorbă cu Leonard Ursache și a aflat ce poți face, tânăr fiind, pentru a avea abilități de antreprenor, cum poți dezvolta aceste skill-uri și ce oportunități îți oferă mediul de business din România.

Antreprenorul a decis să lanseze caravana How to Handle Your Life după ce a realizat că tinerii din România sunt capabili, au dorința să facă ceva și, cel mai important, vor să fie independenți financiar.

”Inițiativa este primul lucru care caracterizează un antreprenor”

”Am întâlnit business-uri pe care eu nu le-aș fi vazut să aibă succes, dar care au avut norocul să fie lansate prin ochii și abordarea altei generații. Apoi am vorbit cu copiii mei, inclusiv cu colegii lor, am vazut ca sunt interesați, că au dorința să facă ceva. Generațiile noi sunt focusate pe independență financiară. Tinerii au acees la informații, își doresc lucruri pe care le vad pe internet și astfel au nevoie și de resurse materiale. Inițiativa este primul lucru care caracterizează un antreprenor”, a explicat Leonard Ursache pentru newsbucuresti.ro. ”Acumularea în ceea ce înseamnă partea materială te poate satisface până într-un punct, apoi îți dorești să dai mai departe ceea ce ai învățat pe propria piele și asta încerc să fac eu prin campania How to Handle Your Life.”

Primul eveniment a avut loc la Cluj-Napoca, unde tinerii prezenți au ascultat cu sufletul la gură informațiile oferite de antreprenorul Leonard Ursache și Oana Mihalcea, psiholog clinician și coordonator de programe de dezvoltare personală pentru adolescenți și adulți.

Unii și-au luat notițe și au cerut informații detaliate despre finanțări, alții au venit cu propriile idei și au pus întrebări la obiect despre stadiul în care se află proiectul lor.

Feedback-ul a fost că este nevoie de o caravană educațională pentru că nimeni nu le zice tinerilor lucruri interesante și care să ajute. De multe ori oamenii nu povestesc despre propria experiență, iar tinerii sunt interesați că aibă exemple concrete pe care să le poată asocia cu teoria învățată la școală.

Tinerii prezenți au primit informații clare și eficiente despre ce înseamncă business-ul în România. ”Atunci s-a întâmplat click-ul, în câteva ore de discuții cei care au participat au avut o transformare de mindset”, povestește Ursache.

  • Următoarea întâlnire How to Handle Your Life are loc cu liceeni și studenții din București, pe 25 aprilie, la Conacul Golescu Grant.

”Business-ul în România are mari șanse”, explică acesta: ”Vorbim tinerilor în primă fază pentru ca sunt primii care pleacă, iar ei trebuie să înțeleagă că pot să performeze la fel de bine și în afară, dar și în țară”.

Potrivit antreprenorului, în străinătate este mai ușor de făcut un business așezat pentru că sunt destul de reglementate lucrurile, ”o dată făcând lucrurile corect și într-o manieră bună ajungi deja într-o formă liniară cu afacerea ta”.

Desigur, trebuie să fii ajutat uneori și de un pic de noroc pentru că în orice business este nevoie de noroc, dar nu prea sunt oportunități neacoperite, explică acesta: ”În general, în străinătate, cam sunt acoperite toate domeniile în ceea ce privește un business regulat. Pe de altă parte, în România sunt o grămadă de domenii neacoperite, mai ales pe partea de produse si servicii personalizate, care nu sunt mass market.”

Potrivit lui Leonard Ursache, ”există o piață imensă, mult mai mare decat partea care ține de mass market și care poate aduce plus valoare pe piața din România. De exemplu soluțiile personalizate în diferite domenii. Avantajul este că poți foarte ușor să le repliezi în alte domenii sau să le transferi către alte entități, inclusiv în afară, unde poate oamenii sunt dispuși să plătească mai mult pe serviciile respective”.

”Sunt oportunitati multe pe piața românească”

Mesajul campaniei How to Handle Your Life este că sunt multe oportunitati de business pe piața românească, fie cu țintă internă sau internațională.

În viziunea antreprenorului, România are o serie de avantaje, printre care faptul că în domeniile care nu sunt reglementate se poate face ușor business: ”Desigur, România are o carte extrem de bună în ceea ce înseamnă tehnologie, însă, trecând de partea de tehnologie, în România se pot face business-uri în domenii fără reguli foarte stricte. Față de alte țări, în România există domenii în care sunt mai puține restricții”.

Un alt avantaj al României stă în interrelaționarea dintre oameni, un lucru extrem de important atât în viața personală cât și în mediul de afaceri.

”Când te muți în străinătate, în general nu există viață socială. Însă în România există posibilitatea de a socializa mai mult, de a face colaborări în domeniul de business și este un avantaj pentru antreprenori și mai ales pentru startup-uri”, precizează Leo Ursache.

De la ce vârstă își poate da seama un tânăr că are abilități antreprenoriale

Potrivit sursei citate, în primul rand un antreprenor trebuie să aibă inițiativă, care se manifestă de la o vârstă fragedă, nu neapărat ca business. Poate începe de la dorința de a construi un lego, la inițiativa de a mobiliza un joc în curtea școlii.

Apoi, inițiativa vine o dată cu nevoia unui tânăr de a își asuma riscuri și responsabilități.

”Sunt multe abilități care se adaugă peste partea de inițiativă, să ai capacități de comunicare, de negociere, sunt chestii pe care le vezi de mic și care, trecând de vârsta copilăriei unde lucrurile de manifestă nativ și se pot vedea cu ochiul liber, ele trebuie dezvoltate și cultivate. Iar asta se poate face într-un singur fel, acționând. Un tânăr trebuie să facă cât mai multe lucururi, mai ales că la vârsta adolescenței nu este nicio problemă dacă un lucru nu iese, este mult mai simplu decât la o vârstă adultă când le percepi altfel și nu mai ai nici elanul sau entuziasmul tinereții”, a afirmat Leo Ursache.

Un tânăr trebuie să facă primul pas fără a îi fi frică de greșeli, tocmai din aceste greșeli el poate învăța și își va forma o bază pentru o dezvoltare sănătoasă.

Pe lângă inițiativă, un viitor antreprenor trebuie să fie conștient că este bine să fii propriul șef, dar acest statut vine la pachet cu multă muncă și dăruire, mai spune sursa citată. ”În momentul în care un tânăr se decide să meargă pe calea antreprenoriatului, trebuie să pună osul la treaba. Bineînțeles, nu trebuie să se arunce cu capul înainte, să facă lucruri inconștiente doar ca să vadă ce o să iasă, pentru că și pregătirea e importantă.

O pregătire cât mai bună crește șansele de succes în orice business.”, arată antreprenorul.

Pe de altă parte, în business sunt multe funcții, ca să faci o firmă ai nevoie de o grămadă de departamente, care trebuie facute de antreprenor. În general e greu de găsit un om care să le facă pe toate așa că se poate ca el ca individ, deși are idei si abilități antreprenoriale, să nu performeze pentru că nu acoperă toate domeniile.

”Astfel că este bine să ai o abordare colaborativă, în care fiecare să aducă aportul pe zona lui, pentru a se maximiza șansele de succes”, mai spune Leonard Ursache.

Proiectul How to Handle Your Life se adresează oricărui tânăr, de la liceu la facultate, mai ales celor care au dorința să se îndrepte către calea antreprenoriatului.

Cu toate acestea, pot participa și tineri care încă nu știu ce facultate să urmeze, pentru că, prin intermediul informațiilor Oanei Mihalcea, ei vor afla ce înseamnă un antreprenor, o companie, îi va ajuta pe viitor, ca și angajați, să înțeleagă care este rolul lor în cadrul unei companii și cum funcționează aceasta în ansamblu.

”Chiar dacă un tânăr nu dorește să urmeze calea antreprenoriatului, ca simplu angajat, dacă doar te focusezi strict pe programul tău și îți faci treaba bine, îți va fi greu să evoluezi în companie. Dar dacă înțelegi firma în ansamblu e mai ușor să te dezvolți, să adaugi un plus valoare”, explică sursa citată.

”Sfatul meu pentru tinerii antreprenori este să pornească pas cu pas”

Întrebat despre un sfat pe care l-ar da unui tânăr antreprenor, acesta a mărturisit că ”primul lucru care trebuie să îl facă orice antreprenor este să facă”, să pornească pas cu pas și să nu se lase descurajat la primul obstacol.

Leonard Ursache spune că, în România, pentru un tânăr antreprenor, fondurile reprezintă o problemă, pentru că ”suntem destul de tributari vechilor mentalități, inclusiv la nivel de piață financiară există în continuare cerința de a garanta ceva, de a avea ceva în spate”, iar uneori oamenii nu au cu ce să garanteze la bancă și din cauza asta, în general, finanțările sunt în cea mai mare parte de la prieteni sau din familie.

”În condițiile astea, parerea mea este că cineva care vrea sa urmeze calea antreprenoriatului trebuie să fie realist. În România este greu sa obții finanțare pentru o idee, dar dacă acea persoană are o idee și vrea să parieze pe aceasta, cel mai simplu este să înlocuiască o parte din resursele necesare pentru dezvoltarea ideii cu alte variante. Să se asocieze cu un prieten, să formeze un parteneriat, să meargă pe o chestie colaborativă.

Ideea principală este să o ia pas cu pas pentru că tendința este de a vrea sa faci totul deodată, dar trebuie să te limitezi la ceea ce îți poți permite.

O idee bună și la care se muncește cu greu se poate face pas cu pas, nu este necesar să arzi etapele. Sfatul meu pentru tinerii antreprenori este să pornească pas cu pas, să încerce sa găsească toate variantele și să nu renunțe. Primul lucru care trebuie să îl facă orice antreprenor este să facă!”, a conchis sursa citată.

Întâlnirea cu liceenii și studenții din București va avea loc pe 25 aprilie, de la 18:00 la 21:00, la Centrul de Recreere și Dezvoltare Personală ”Conacul Golescu-Grant”, din Sectorul 6.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati