INTERVIU cu E.S. Füsun Aramaz, ambasadoarea Turciei la București, de Ziua Națională a R. Turcia

De Ziua Națională a Republicii Turcia, E.S. doamna Füsun Aramaz, ambasadorul Turciei la București, a acordat un interviu, în exclusivitate pentru ecopolitic.ro

  • Oficialul spune că ”29 Octombrie – Proclamarea Republicii, este o dată foarte importantă pentru noi. E ce mai importantă zi în isotria noastră modernă pentru că, odată cu Proclamarea Republicii, nu doar că națiunea turcă a renăscut după o perioadă lungă de suferințe și războaie, dar și deorece eforturile de modernizare ale părintelui fondator, Mustafa Kemal Ataturk, am reușit să construim un stat și o națiune puternică, bazată pe democrație și valori republicane.”

Va prezentăm mai jos și transcriptul interviului video acordat de către ambasadorul Republicii Turcia în România, de Ziua Națională a Republicii Turcia, agenției de știri Ecopolitic Media:

Jurnalist ecopolitic.ro: Ce ganduri transmiteti, ce mesaj transmite ambasadorul Republicii Turcia în Romania de Ziua Nationala, ma repet, la 99 de ani de când ţara dumneavoastră a fost proclamată republică.

Ambasador: Vă mulțumesc pentru această ocazie. Permiteți-mi acum să continui în limba engleză. Așa cum ați menționat, 29 Octombrie – Proclamarea Republicii, este o dată foarte importantă pentru noi.

E ce mai importantă zi în istoria noastră modernă pentru că, odată cu Proclamarea Republicii, nu doar că națiunea turcă a renăscut după o perioadă lungă de suferințe și războaie, dar și deorece eforturile de modernizare ale părintelui fondator, Mustafa Kemal Ataturk, am reușit să construim un stat și o națiune puternică, bazată pe democrație și valori republicane. De aceea, este un moment istoric important, pe care îl datorăm lui Mustafa Kemal Ataturk.

  • Este și o perioadă în care relațiile Turciei cu România în perioada modernă au fost revitalizate. Desigur, prin reformele domeniilor politic, social, cultural și educativ, Mustafa Jemal Ataturk a fost călăuzit de motto-ul „Pace în țară, pace în lume!”.

În epoca modernă, desigur, relațiile noastre cu România, în calitate de țări vecine cu o istorie comună îndelungată și multe elemente culturale comune, au cunoscut un nou dinamism, fiind două țări importante în regiune. Am început să devenim stâlpi de securitate și stabilitate în regiune.

Jurnalist ecopolitic.ro: Excelenta Voastra doamna Ambasador, continuăm acest interviu cu o temă legată de relațiile bilaterale Româno-Turce, cum vede Turcia aceste relații în anul 2022?


Turcia și România au relații exemplare foarte bune în toate domeniile, politic, militar, în comerț, economie, cultură și în ce privește conviețuirea oamenilor. Avem relații exemplare și o dorință comună pentru îmbunătățirea relațiilor. De aceea, în anul 2011, a fost semnat un document de Parteneriat Strategic, iar anul trecut am sărbătorit cea de-a 10-a aniversare a Parteneriatului Strategic.

Suntem două țări vecine la Marea Neagră, suntem aliați în NATO și contribuim împreună la securitatea și stabilitatea regională.

Există o dorință reciprocă de a aprofunda relațiile în toate domeniile. În ultimul an, cea mai mare provocare în regiune a fost războiul din Ucraina, iar acest război a arătat încă odată importanța cooperării și colaborării dintre țările noastre, nu doar la nivel bilateral.

  • Împreună cu Polonia, avem un format trilateral care reunește periodic miniștrii de externe pentru a discuta aspecte ce țin de securitatea și stabilitatea regională. Miniștrii afacerilor externe din țările noastre s-au întrunit în luna mai anul acesta pentru a discuta situația din regiune în contextul războiului din Ucraina.

Ministrul turc al Apărării a vizitat la rândul său România pe 4 iunie anul acesta. Vizita a fost o ocazie de a discuta relațiile noastre de securitate, cooperarea militară bilaterală și ultimele evoluții în ce privește situația deosebită din regiune. În ce privește domeniul economic, avem o Comisie Mixtă Economică, a cărei întruniri a avut loc în luna martie la Istanbul anul acesta. Evenimentuș a fost o ocazie de a vorbi pe larg despre relațiile noastre comerciale și economice și a stabili noi obiective, dar și de a aborda alte subiecte pe agenda de cooperare dintre țările noastre, cum ar fi educația, cultura, cooperarea militară, cooperarea industriei de apărare, mediul și multe altele.

Jurnalist ecopolitic.ro: Ca să punctăm concret aspectele economice ale acestor relații bilaterale, conform datelor pe care le avem, daca puteti confirma sau completa aceste date, comerțul total, în primele 6-7 luni ale acestui an, Romania – Turcia, a ajuns la peste 5 miliarde de dolari, cum vedeți datele, există potențial de creștere, cum le putem crește și ce obiective aveți?

În luna iulie a acestui an, acele obiective au fost deja atinse, în ce privește volumul schimburilor comerciale. A fost în jur de 6 miliarde USD. Suntem mulțumiți de acest rezultat.

Vedem în continuare un potențial de a duce volumul schimburilor comerciale la un nivel și mai mare, de aceea în cadrul înâlnirii Comisiei Economice Mixte de la Istanbul, de care vorbeam mai devreme, a fost stabilit și anunțat un nou obiectiv comercial, și anume 15 miliarde de dolari.

Din moment ce ținta volumului de 10 miliarde de dolari va fi atinsă destul de curând, credem că nu va fi prea greu să atingem noul obiectiv de 15 miliarde USD. Suntem cel mai mare partner comerical din Europa de sud-est. Nu doar comerțul, dar și investițiile turce în România sunt undeva la nivelul de 7 miliarde de dolari. Aici sunt incluse și companiile cu capital turcesc active în țări terțe.

În ultima perioadă, companiile turcești din domeniul construcțiilor au participat la licitații publice și ne bucurăm că au câștigat câteva licitații destul de mari. Suntem încrezători că vor avea succes datorită succesului dobândit deja pe plan internațional.

Jurnalist ecopolitic.ro: Având în vedere că importul în România de produse din Turcia a crescut în primele 6-7 luni cu aproape 50% considerați că această creștere vine și datorită conflictului din regiune, iar oamenii de afaceri români s-au orientat spre piata din Turcia?

Se știe deja că aceste creșteri de prețuri au afectat economia globală, că a existat o creștere a prețurilor de consum și a inflației, și e și criza energetică cauzată de evoluțiile din regiune. Dacă ne uităm la cifrele voluului comercial bilateral, principalele exporturi din Turcia către România sunt în industria automobilelor și ramificațiile ei, oțel, aluminiu și utilaje. Putem spune că cifrele de export sunt legate și de exportul acestor produse.


Jurnalist ecopolitic.ro: Există ajutoare de stat din parte guvernului din Turcia sau facilități pentru investitorii din România, si dacă da, ce-ar trebui să facă aceste societăți românești pentru a accesa aceste oportunitati oferite de guvernul Turciei?

Da. Din cauza poziționării sale geostrategice unice, țara noastră atrage investiții străine la intersecția Europei cu Asia și în conexiune și cu Africa. Desigur, aceasta ne dă ocazia să fim un centru de activități economice și există oportunități economice pentru investitori străini și pentru investitori din România.

  • Există o Agenție pentru Investiții, sub egida Președinției Turciei, care îndrumă investitorii în acest sens. Există și posibilități de subvenții pentru companii străine, inclusiv companii românești.

Jurnalist ecopolitic.ro: Am vazut că TIAD (Asociația Oamenilor de Afaceri Turci din România) are o activitate extrem de importantă și dezvoltată multe proiecte de sprijin ale mediului de afaceri turc în România, cum colaborează Ambasada cu Asociația și cum sprijină Ambasada acest mediu de afaceri?

Da. TIAD este organizația umbrelă care reunește diverse companii și investori turci. Acolo sunt cei mai mari investitori din țara noastră și cele mai mari companii se află printre membri. Au o abordare foarte profesionistă și scopul lor este de a promova succesul companilor turce în România.

  • Avem legături foarte apropiate cu TIAD prin ambasadă și biroul consilierului comercial.

Colaborăm în orice privință legată de firme sau investiții turcești aici. Nu doar noi, dar și autoritățile române îi consideră reprezentanții mediului de afaceri turce din România. Oricând apare vreo problemă, o așteptare sau o cerere legată de firmele turcești sau investițiile în România, se pot întâlni și împreună putem discuta cu autoritățile române despre soluțiile sau cooperarea posibilă. Pe lângă dimensiunea comercială și economică, sunt foarte deschiși și la proiecte și nevoi sociale.

  • Oricând apare o nevoie pentru o campanie umanitară. De exemplu în perioada pandemiei de covid, au fost pregătiți să furnizeze materiale medicale în diverse orașe în care TIAD și membrii săi sunt activi. Colaborăm și conlucrăm cu TIAD în orice domeniu posibil.

Jurnalist ecopolitic.ro: Turcia are personalități marcante în România, care lucrează în poziții guvernamentale cheie și oameni de afaceri care sunt la a 2-a sau a 3-a generație în România si au dublă cetățenie.Cât de importanți sunt aceștia pentru relația bilaterală.Am luat un ex. doamna Sebahat Kaya, vicepreședite Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR), dumneavostra puteti sa si dezvoltati aceste exemple.

Da. Desigur, comunitatea turco-tătară s-a stabilit în România cu secole în urmă și este foarte bine integrată în societatea română. Îi considerăm niște stâlpi puternici între țările și popoarele noastre. Sunt niște poduri de prietenie, valorile culturale pe care le au și le prețuiesc, identitatea și valorile culturale pe care le păstrează. Desigur, personalitățile din comunitatea noastră își prezintă comunitatea lor aici în România dar sunt aproape și de noi. Poate că ar fi greu să dau nume, pentru că sunt multe.

Când am fost Consul General la Constanța, am avut onoarea să fiu foarte apropiată de comunitatea noastră. Avem oameni nu doar în guvern, dar și în științe, educație, mediul academic, cultură, în medicină, doctori, reprezentanți în Parlament și suntem foarte mândri de succesul lor. Am fost foarte bucuroasă și mândră să le fiu aproape și să ne întâlnim cu prilejul unor activități și proiecte, nu doar în București, dar și în Constanța.

Jurnalist ecopolitic.ro: Excelența Voastră, ați făcut referire în acest interviu și de fapt este o situație destul de gravă în acest an, la situația războiului din Ucraina; cum a afectat această criză cetățenii, comunitatea turcă din zonele de conflict?

Când a început războiul în Ucraina, comunitatea noastră, cetățenii și coetnicii au fost într-o situație dificilă în Ucraina. Cei mai mulți dintre ei au plecat din Ucraina și au trecut granița prin România. Am fost foarte recunoscători autorităților române pentru politica ușilor deschise. Au primit pe oricine, indiferent de etnie sau naționalitate. A trebuit să organizăm câteva evacuări pentru cetățenii noștri și coetnicii noștri, tătari crimeeni, dar și alte persoane din țările turcice. Am fost în legătură directă cu Ambasada noastră din Kiev și Consulatul nostru din Constanța. A trebuit să organizăm câteva evacuări pe cale aeriană și terestră, cu autocare.

  • Pe parcursul acelor operațiuni, toate autoritățile române ne-au sprijinit, au avut o abordare flexibilă și au făcut posibilă evacuarea a peste 10.000 de turci prin România.

Tot atunci, agențiile noastre de salvare și ajutorare au fost prezente timp de o lună la vama Siret. Am trimis camioane cu ajutoare către Ucraina prin România și Moldova. Pentru acele acțiuni am primit sprijinul tuturor autorităților române, cărora le mulțumim. Comunitatea noastră turcă, asociațiile turce și asociația oamenilor de afaceri turci, TIAD, așa cum am zis, au fost de asemenea foarte aproape și ne-au fost parteneri în eforturile din acea perioadă dificilă.

Jurnalist ecopolitic.ro: Ce alte aspecte și proiecte, atat pe zona politica, culturala, mai ales sanatate și turism, ati mentiona dumneavostră în calitate de reprezentant al Turciei în România?

În domeniul politic, am avut anul acesta vizitele bilaterale pe care le-am menționat. Acestea vor continua în perioada următoare. La capitolul cultural, am reușit să avem câteva proiecte anul trecut. Ca exemplu, vara trecută, am organizat un concert pentru a prezenta intersecțiile noastre muzicale, prin compozitori români precum Dimitrie Cantemir care a compus muzică otomană la palat, și sultani care au compus muzică occidentală. Am vrut să evidențiem interacțiunea dintre muzica clasică din vest și est.

Anul trecut am organizat și o expoziție a unei pictorițe turco-române, pe nume Eren Eyuboglu, sau Ernestine Leibovici. Anul acesta am avut o inițiativă comună, numită „Ada Kaleh: Mon Amour!”, un proiect inițiat de grupul Anton Pann, care a avut mai mulți parteneri, printre care și noi. Proiectul a readus la viață tradițiile și istoria insulei Ada Kaleh. Și alte proiecte vor urma în viitor în domeniul cultural.

În ceea ce privește turismul medical, sunt multe oportunități, pentru că avem un sistem medical foarte eficient, personal și spitale. Sigur că e și foarte aproape de România. Românii pot ajunge chiar și pe cale rutieră. Recent, a fost un grup din Trakya, interesat să promoveze sectorul de turism medical în Turcia. Au fost la București unde au avut discuții cu parteneri interesați din România.

  • Cifrele din turism sunt satisfăcătoare și ne așteptăm ca la sfărșitul acestui an să fie 800.000 de cetățeni români care au vizitat Turcia, ceea ce e o creștere comparativ cu perioada de dinainte de pandemie.


Jurnalist ecopolitic.ro: În încheiere, vă rog să transmiteți un mesaj românilor și României – de  Ziua naţională a Republicii Turcia!

Vă mulțumesc încă o dată pentru această ocazie. Luna octombrie nu este doar dedicată sărbătorii Zilei Naționale pe 29 octombrie, dar marchează și stabilirea relațiilor diplomatice dintre țările noastre, în octombrie 1878. Anul acesta sunt 144 de ani, iar la anul vor fi 145 de ani de relații diplomatice. În 1933 am semnat tratatul de prietenie, cum ar fi în perioada noastră modernă, și anul viitor vor fi 90 de ani de la acel tratat.

Vreau să îmi exprim încrederea că relațiile exemplare dintre țările noastre vor fi aprofundate mai departe în anii care vor veni. Suntem deja parteneri strategici, dar sunt convinsă că acest parteneriat strategic va fi ridicat la un nivel mai înalt.

Acum pe finalul mandatului meu, aceasta va fi ultima mea sărbătoare a Zilei Naționale a Turciei în România. Sunt puțin tristă să părăsesc acestă țară frumoasă cu oameni foarte prietenoși. Cred că românii sunt foarte apropiați și asta se poate vedea din asemănarea care se poate regăsi, cred, între popoarele turc și român.

  • Pot să spun că îmi va fi dor de România și de prietenii români, dar sunt sigură că vom avea mereu un parteneriat solid și o prietenie puternică între popoarele noastre.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati